Letölthető, terjeszthető tájékoztató anyagot tett hozzáférhetővé a honlapján az ÁNTSZ a hepatitis A fertőzésről.  

 

A fertőző májgyulladás kórokozója a hepatitis A vírus, mely emberi érintkezéssel, piszkos kézzel, vagy a szennyezett étellel-itallal terjed – emlékeztetnek a honlapon, ahonnan letölthető a megelőzést is segítő word formátumú tájékoztató is. 

 

 

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

 

Hepatitis A (vírusos májgyulladás)

 

A fertőző májgyulladás kórokozója a hepatitis A vírus, mely emberi érintkezéssel, piszkos kézzel, vagy a szennyezett étellel-itallal terjed. Emberi széklettel trágyázott, nyersen fogyasztott zöldségek, saláták, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőzött ételek - „tenger gyümölcsei”- is fertőzöttek lehetnek. A vírus a hidegnek ellenáll, fagyasztás sem pusztítja el, emiatt még a fertőzött vízből készített jégkocka és a fagylalt fogyasztása is veszélyes lehet.

A védőoltással megelőzhető betegségek közül, a fertőző májgyulladás a leggyakoribb. A világon mindenütt elterjedt, Észak-Európa, Ausztrália, az Amerikai Egyesült Államok és Japán kivételével. A gazdaságilag elmaradott országokban - a legtöbb ázsiai és afrikai ország - már gyermekkorban, szinte mindenki átesik a fertőzésen. A jó higiénés körülmények hatására, egyre későbbi életkorra tolódik át az átfertőződés, így hazánkban is, az 50 évnél fiatalabbak fele még fogékony a fertőző májgyulladásra, azaz a fertőzött területre utazáskor védekeznie kell a betegséggel szemben.

A betegség lappangási ideje 2-8 hét. Lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik. Ezt, hányás, a has jobb felső részén fájdalom, sötét vizelet, világos széklet, a szemen és a bőrön sárgaság követheti. A tünetek 2-3 hét múlva megszűnnek, de a lábadozás 2-3 hónapig is eltarthat. Magától gyógyuló betegség, lefolyását nem lehet gyógyszeres kezeléssel gyorsítani. Idősek és az egyéb okból májbetegek között, súlyosabb lefolyású lehet.

A fertőző májgyulladásban szenvedő beteg a „sárgaság” megjelenése előtt már üríti székletével a vírusokat. Ez alatt az idő alatt fertőzőképes. Gyermekeknél gyakori a tünetmentes átvészelés, azonban a székletükben ürülő vírusok fertőzhetik a környezetükben élőket.

A megelőzés lehetőségei

-         személyi higiénés magatartás

-         védőoltás

A hepatitis A ellen többféle oltóanyag van forgalomban. Mindegyik elölt vírust tartalmaz és egy éves kortól alkalmazható. A védettség - oltóanyagtól függően - a 10.-15. naptól alakul ki, amit figyelembe kell venni az utazás tervezésekor. Az első oltás után, oltóanyagtól függően, 6-60 hónap múlva esedékes az emlékeztető oltás, amely után a védettség legalább 10 évig tart.

Kiknek javasolt az oltás?

  • A fertőzött területre utazóknak
  • A külföldi utazásokat kedvelőknek, akik nem estek át fertőző májgyulladáson gyermekkorukban.
  • Azoknak, akik kedvelik az utcai árusoknál való étkezést
  • Akiknek krónikus májbetegsége van (pl.: hepatitis B, C)

Oltási reakció:

Az oltás helyén bőrpír, enyhe duzzanat, fájdalom jelentkezhet

Ellenjavallat:

1 évnél fiatalabb életkor, súlyos lázas állapotok.

Az utazásokkal kapcsolatosan leggyakrabban, a fertőző májgyulladás elleni oltást ajánlják.

 

 

Kiadta az Országos Epidemiológiai Központ

1097 Budapest, Gyáli út 2-6.

www.oek.hu

Tel.: 36/1/476-1100   Fax: 36/1/476-1226

A kiadásért felelős: Dr. Melles Márta főigazgató főorvos

Összeállította: Dr. Jelenik Zsuzsanna infektológus főorvos 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr426121867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása