Szeged - Saját kortársaiknak nyújtanak segítséget önkéntes szegedi gimnazisták. Van, aki drogos barátja életét szeretné rendbe tenni, mások magukat is meg akarják ismerni. 

 

– Kilencedikes voltam, amikor rájöttem, hogy az egyik jó barátom erősen drogfüggő. Azóta három év telt el, volt egy hosszú időszak, amíg szóba sem álltunk – mondja egy gimnazista lány a szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrumban. A diák többek között azért is csatlakozott az épületben ülést tartó kortárs segítő csoporthoz, mert barátján szeretett volna segíteni. 

– Gyakorlatilag egy továbbképzést tartunk a hozzánk jelentkezőknek. 30 óra önismerettel kezdenek – ezt már Javora Kitty mondja, a kortárs segítő csoport egyik vezetője. A 30 önismereti óra után 20 gyakorlati óra következik. A gimnazisták feladatai közé nemcsak a lelki és fizikai segítségnyújtás tartozik, közösségi programokat is szerveznek. Egészségnapot, előadást, rádiót, mindent, amivel a kortársak segítségére lehetnek.  

– A Kossuth Zsuzsanna gimnáziumban saját szobát is kaptak a segítők, sokan keresik fel az önkénteseket. Jelenleg két csoportot tanítunk, összesen negyven diák jár hozzánk szerdánként, de tanároknak is tartunk előadásokat – mondja Szilágyi Zoltán, a másik csoportvezető.

Ottjártunkkor olyan diákokkal találkoztunk, akik a képzés önismereti részénél tartanak, másfél hónapja kezdték, kortárs segítőket pedig már 4 éve tanítanak a Drogcentrumban. 

– Rengeteg problémával küzdenek a társaim, úgy éreztem, hogy tudok nekik segíteni, eddig is sokszor fordultak hozzám a gondjaikkal. A párkapcsolattól a túlzásba vitt bulizásig sok dologgal keresnek fel – mondja Dénes Roland, a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Középiskola tanulója.

– Én is járok bulizni, de mindig mértéket tartok. A többieknek is azt próbálom elmagyarázni, hogy azzal semmi gond sincs, ha elmennek szórakozni, de tudni kell, hol a határ.

A megkérdezett középiskolás lány is hasznosnak érzi a képzést, elárulja, barátja már két hete nem nyúlt semmilyen szerhez. 

Horváth Attila 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr525956853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása