Április 8-án nyílik meg az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet HosszúLépés Ambulanciája. A központban az orvosok korszerű terápiákkal próbálják elérni, hogy a még nem súlyos, kórházi kezelésre nem szoruló alkoholbetegek fogyasztása érdemben csökkenjen - mondta el az InfoRádiónak Petke Zsolt pszichiáter.  

 "Az a tapasztalatunk, hogy az absztinencia, vagyis a teljes alkoholmentes élet elég ritkán sikerül azoknak az alkoholproblémával küzdő betegeknek, akik szeretnének ezen változtatni. Ezért akkor, ha a teljes absztinencia nem járható út, olyan kompromisszumos megoldást kell keresni, amikor az életminőség javítható, s többé-kevésbé csökken vagy kontrollálhatóvá válik a napi bevitt alkoholmennyiség" - mondta el az addiktológus.

Felnőtt embernél a veszélyes alkoholfogyasztás körülbelül hat egység napi alkoholnál kezdődik, ami hozzávetőlegesen hat deci bort jelent. 

"Ha a kliens megtanulja ezt a fogyasztást visszafogni, akkor hosszú távon, de már hetek után is egy egészen jobb életminőség, jobb családi- és munkahelyi kapcsolatok érhetőek el. Azzal együtt, hogy némi alkoholfogyasztás még megmaradt" - magyarázta Petke Zsolt. 

Elmondta, hogy az április 8-án nyíló HosszúLépés Ambulancián hetente kétszer olyan aktív munkahelyi státuszú, családban élő, baráti kapcsolatokkal rendelkező klienseket várnak, akik nem igényelnek azonnali kórházi kezelést. A terápia a különböző pszichoszociális beavatkozásokkal, illetve gyógyszertípusokkal segíti őket a viszonylag nagy mennyiségű alkoholfogyasztás csökkentésében. 

"Ezekkel az eljárásokkal negyedelheti, harmadolhatja a beteg a naponta elfogyasztott ital mennyiségét" - hangsúlyozta a szakember.

Hozzátette: az a cél, hogy az elfogyasztott alkoholmennyisége hétről hétre csökkenjen és a páciensek életében egyre gyakrabban alkoholmentes napok is beköszöntsenek.

Farkas Dávid - Inforádió 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr265956892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása