Drogosokat alkalmaz az Illegal! című dán magazin, hogy legyen miből megvásárolniuk az adagjukat, és ne kényszerüljenek prostitúcióra vagy bűncselekmények elkövetésére. A lapot Michael Lodberg Olsen szociális munkás alapította 2013 szeptemberében, az eladott példányok száma azóta megduplázódtak.

  

A magazinnak két célja van: dekriminalizálni szeretné a kábítószer-élvezőket és munkát akar adni nekik, hogy csökkentse a bűnözést és a prostitúciót – mondta az AFP francia hírügynökségnek a lapalapító.

A kéthavonta megjelenő magazint hivatásos újságírók szerkesztik, és kizárólag kábítószerrel kapcsolatos témákkal foglalkozik, mint például a drogfogyasztás portugáliai dekriminalizálása.

A kábítószerek legalizálásáért folytatott harcában Lodberg Olsen azért küzd, hogy a függőséget elsősorban egészségügyi, és ne büntetőjogi kérdésként kezeljék.

Első számában az Illegal! azt írta, hogy a napi adagját lopás révén beszerző kábítószeres havonta 500 ezer koronájába (körülbelül 20 millió forint) kerül a társadalomnak.

Egy boltban 5000 koronáért (200 ezer forint) kapható iPhone-t 500 koronáért adnak el az utcán. Egy kábítószeresnek 10 ezer koronányi árut kell ellopnia ahhoz, hogy 1000 koronára szert tegyen – írta a magazin.

A szociális munkás egy időben kisteherautóval közlekedett, amelyben a drogosok biztonságos körülmények között "lőhették be" magukat. Az ötletet azóta a város is átvette, és tavaly több tűcserés helyiséget nyitottak.

Újabb kezdeményezésének, a magazinnak most negyven alkalmazottja van, és az eladott példányszám a második számra 5000-ről 10 ezerre növekedett. Az árusok nagyjából fele közép-európai bevándorló. Többségük nem drogfogyasztó, de az Illegal! mégis alkalmazza őket, miután a koppenhágai "Fedél nélkül" azért utasította el őket, mert nem dán állampolgárok. 

Hvg 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr85853495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása