Fotó dokumentációk: http://instagram.com/kekpontzona

Fotók és (az adatvédelmi szabályok szerint megszűrt) szöveges beszámolók: http://drogszemetakekzonaban.tumblr.com

A Kék Pont nyolcadik kerületi tűcsere programja 2006 óta működik a Józsefvárosban, mint egy komplex ártalomcsökkentő program központi eleme. A program céljairól és a szolgáltatásairól itt írunk bővebben. Szervezetünk 2013 decemberéig együttműködésben állt a Józsefvárosi Önkormányzattal, melyet a képviselőtestület, szerződészegésre hivatkozva, 2014-től egyoldalúan felbontott. Az önkormányzat álláspontja szerint a Kék Pont nem tett eleget annak a korábbi vállalásának, amely szerint kötelessége lett volna a köztéri drogszemét begyűjtés is (utcák, terek, parkok), holott szervezetünk egy  hármas együttműködés keretében (a Józsefvárosi Közterületfenntartóval  és az önkormányzat Városüzemeltetési Irodájával együtt) azt vállalta, hogy a rejtőzködő droghasználói csoportokat felkutatja és hogy a nem köztéri (pl. kapualjak) drogszemét begyűjtésében vállal szerepet, hiszen arra sem korábban nem volt, sem most nincs forrásunk, és nem tartozik programunk  feladatai közé. A program egyébként soha nem kapott pénzügyi támogatást az önkormányzattal, azt kizárólag állami és üzleti , illetve magántámogatásokból üzemeltetjük. Jelenleg a VIII.kerület Magdolna és Lujza utca sarkán működik a program, mely önkormányzati bérleményre külön helyiségszerződést kötöttünk, s amely továbbra is érvényben van. 

 

Továbbra is működik tehát a tűcsere program az alábbi, kiegészítő szolgáltatásokkal:

Létrehoztunk egy lakossági vonalat, amin mai napig várjuk hívásaikat. 2014-től, munkatársaink azt vállalják, hogy a tűcsere nyitvavatartási idejében (hétfőtől péntekig 14.00-18.00 ) a Kék Pont Zóna területéről érkezett bejelentések helyszínére kimennek és onnan biztonságosan elszállítják a drogszemetet. A bejelentő szám: +36-70/607-49-56

Mivel a Kék Pont szakmai és erkölcsi kötelességének is érzi, hogy a tűcsere program környékén élők számára veszélyt jelentő drogszemét visszakerüljön az utcákról, ezért a közegészségügyi veszély csökkentése és monitorozása  részünkről folyamatos.

 

A  Kék Pont Zóna területe

Dobozi utca – Szerdahelyi utca – Karácsony Sándor utca – Baross utca által határolt terület

 

 

megkereső munka 

 

Feladatai: 

· drogszemét begyűjtése a Kék Pont Zóna területéről

· kapcsolatottartás a lakókkal, házmesterekkel, takarítókkal, boltosokkal, stb.

· információs anyagokat terjesztése

· a drogjelenséggel, a drogszeméttel kapcsolatos információk átadása, a biztonságos begyűjtést segítő eszközök használatának betanítása nem szerhasználó lakóknak, bérház takarítóknak, házmestereknek

· drogszeméttel visszatérően fertőzött lakóépületek támogatása (igény szerint eszköz biztosítása a háznak, drogszemét elszállítása, tanácsadás, képzés, mediáció a lakók között)

Az utcai megkereső munkát és a drogszemét-begyűjtés eredményeit  rendszeresen dokumentáljuk, melynek bizonyos részleteit itt a honlapon is nyilvánosságra hozzuk. 

Kékpont 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr155787432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása