A neurokémiai alapok 

 

A Wake Forest Baptista Orvosi Központ kutatói az optogenetika nevű új technológia segítségével derítettek ki részleteket a függőség neurokémiai alapjairól. 

 

Az idegtudományban az optogenetika újonnan kifejlesztett technológia, amely lehetővé teszi a kutatóknak, hogy fény segítségével szabályozzák az agysejtek bizonyos csoportjainak működését. Mindez pedig annak köszönhető, hogy kiderítették, hogyan észleli és használja fel a fényt a zöld alga a növekedéséhez. A technológia segítségével a kutatók Evgeny A. Budygin vezetésével rágcsálókon végzett kísérleteikben a dopamin az alkohollal kapcsolatos függőségben játszott szerepével összefüggő létfontosságú kérdéseket próbálnak megválaszolni.

 

"Ezzel a technikával alapvetően szabályozni tudjuk a dopamin sejtek bizonyos populációit úgy, hogy fény segítségével vesszük rá őket a reagálásra, mintha egy villanykapcsolót kapcsolnánk fel" - mondta Budygin. "Eredményeink konkrét irányt mutatnak azon a területen, hogy a dopamin sejtaktiválás milyen mintái lehetnek a leghatékonyabb célpontjai az alkoholfüggőség elleni kezelésnek." 

  Mi a függőség orvosi oka?  
 

Mi a függőség orvosi oka?

 
Frontiers in Behavioural Neuroscience szaklapban közzétett új tanulmányukban a szakértők azt írják, hogy az idegtudomány egyik legnagyobb kihívása eddig az volt, hogyan lehet szabályozni az agysejtek aktivitását ugyanúgy, ahogyan maga az agy is teszi. Az optogenetika segítségével az idegtudósok meghatározott neuronokat tudnak be- és kikapcsolni, bebizonyítva ezzel, hogy ezek a neuronok valóban irányítanak bizonyos viselkedéseket. 

A kutatók a legmodernebb molekuláris technológiával létrehozták a fényérzékeny csatorna rodopszin fehérjét a dopamin sejtek egy bizonyos populációjában a rágcsálók agyának jutalmazási rendszerében. Ezután apró optikai szálakat ültettek be erre az agyi területre, és kék lézerfénnyel képesek voltak kontrollálni ezeknek a dopamin sejteknek a működését. 

Weiner elmondta, hogy kutatásuk gyakorlati haszna az, hogy segít jobban megérteni a mély agyi stimulációhoz hasonló terápiák működését az alkoholizmus kezelésében. Az orvosok egyre gyakrabban alkalmazzák a mély agyi stimulációt a szorongástól a depresszióig számos rendellenesség kezelésére, de hatékonysága ellenére nem sokat tudnak a hatásmechanizmusáról. 
 
Házipatika 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr675758061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása