Az epilepszia és egyes fájdalomformák kezelésére széles körben rendelt generikus gabapentin hatásosnak és biztonságosnak tűnik az alkoholdependencia terápiájában. A fenti megállapítást egy 150 fős véletlen besorolásos, placebokontrollos, kettős vak klinikai vizsgálat eredményei alapján fogalmazták meg.  

 

 „A gabapentin legalább olyan eredményesen, sőt akár eredményesebben befolyásolja az alkoholfüggőség kimenetelét, mint az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA, Food and Drug Administration)által jelenleg az alkoholfüggőség kezelésére engedélyezett készítmények – emeli ki dr. Barbara J. Mason, a The Scripps Research Institute (TSRI) alkohol- és addikciókutatási központjának vezetője. – Ehhez járul még az is, hogy ez ez az egyetlen olyan szer, mely javítja azon betegek alvását és hangulatát, akik úgy döntenek, hogy felhagynak az ivással vagy legalább csökkentik alkoholfogyasztásukat. A gabapentint máris széles körben alkalmazzák az alapellátási gyakorlatban, így mondhatjuk, hogy valóban ígéretes terápiás lehetőségről van szó.

JAMA Internal Medicine című lapban november 4-én nyilvánosságra hozott tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy viszonylag biztonságos, hatásos, a betegek által jól tolerált szerről van szó. A gabapentin alkalmas lehet arra, hogy lefedje az alkoholdependencia kezelésében jelenleg meglévő hiányt. A becslések szerint az Egyesült Államokban körülbelül 8,5 millió ember problémája az alkoholfüggőség, ennek ellenére évente csak töredékük jut hozzá a FDA által az alkoholdependecia kezelésére engedélyezett gyógyszeres terápiához. Ennek oka részben a jelenleg rendelkezésre álló szerek korlátaiban keresendő.

A kezelés hiánya hatalmas probléma annak a jelentős negatív hatásnak a fényében, melyet az alkoholizmus gyakorol az egyénre és a társadalomra Azon túl, hogy az alkohol mélyrehatóan befolyásolja az egyén és a családtagok életét, elősegíti rosszindulatú daganatok, májbetegség, stroke és szívinfarktus kialakulását. Világszerte minden 25. haláleset az alkoholizmusra vezethető vissza.

A mostani vizsgálatban Mason és munkatársai véletlen besorolás alapján 900 mg vagy 1800 mg gabapentinnel vagyplacebóval kezeltek 150 olyan beteget, akik csak nemrégiben váltak absztinenssé. A 12 hetes kezelési periódus végére a nagyobb dózissal kezelt csoportban kétszer akkora volt a jelentősebb alkoholfogyasztástól tartózkodó személyek aránya, mint a placebocsoportban (45 százalék, illetve 23 százalék), a teljesen absztinensek tekintetében pedig négyszeres különbség mutatkozott – ugyancsak a nagy dózisú gabapentinnel kezeltek javára (17 százalék, illetve 4 százalék). A gyógyszer hatására ugyancsak csökkent az elfogyasztott adagok száma, illetve kevesebb beteg számolt be csillapíthatatlan alkohol”éhségről”, depresszióról és álmatlanságról. A kezelt betegek egyike sem jelentett mellékhatást a gyógyszeres kezeléssel összefüggésben.

A kisebb, 900 mg-os dózis az előnyös hatás tekintetében a placebo és a nagy dózis közé esett, ami azt jelzi, hogy valami olyasmi állhat fenn, melyet a klinikusok „dózis-válasz hatásnak” neveznek – megbízható mutató arra, hogy a kezelés valóban hatásos. „Úgy vélem, hogy most már magabiztosak lehetünk a gyógyszer farmakológiai hatásait illetően” − mondja dr. Mason.

Az FDA évtizedek óta kétféle kezelést engedélyez alkoholdependenciábanAz egyik a diszulfiram, mely abba az enzimatikus folyamatba avatkozik be, melynek révén a szervezet normális körülmények között lebontja az alkoholt, kellemetlen élménnyé téve az alkoholfogyasztást. A másik a naltrexon, mely az ivást követő jutalomérzés létrejöttéért felelős opioid receptorokat blokkolja az agyban. Mindkét kezelés célja, hogy elnyomja azt az élvezetkereső motivációt, ami elindítja az alkoholdependenciát. A jelenleg rendelkezésre álló szerek azonban viszonylag hatástalanok a szorongás, depresszió, álmatlanság és egyéb megvonási tünetek ellen, melyek segítenek fenntartani a már kialakult alkoholizmust. Magukat a szereket is úgy tervezték, hogy alkalmazásuk némiképp kellemetlen – ez pedig gyakran visszariasztja a betegeket szedésüktől. 

Mi a helyzet itthon? 

A magyarországi helyzetről Dr. Vandlik Erika, Dr. Koós Tamás (Országos Addiktológiai Centrum)írt egy elemző cikket, Problémás alkoholfogyasztás címmel. Ha kíváncsi, kérem,kattintson ide és töltse le! 

  

Egy újabb szer, az akamprozát az egyetlen olyan egyéb hatóanyag a FDA által az alkoholizmus kezelésére elfogadott terápiák sorában, mely az akut megvonást követően az agyi stresszrendszerek működésében bekövetkező szabályozási zavar normalizálását célozza – hasonlóan a gabapentinhez. Ugyanakkor összességében mindössze mérsékelt hatásai mutatkoztak klinikai vizsgálatokban, és hatástalannak bizonyult az alvás- és hangulatzavarok enyhítésében.

A gabapentin biztonságossági profilja kedvező, és úgy tűnik, hogy hatását a GABA neurotranszmitter szintjének rendezése révén fejti ki az agynak az érzelmek közvetítéséért felelős részében, az amygdalában, ezáltal enyhítve a szorongást és az egyéb, stresszel összefüggő megvonási tüneteket. A gabapentinnek a hiperaktív agyi területekre kifejtett csillapító hatása vezetett el oda, hogy a FDA engedélyezte a szert az epilepszia és a neuropátiás fájdalom terápiájában. A gabapentint jelenleg is széles körben alkalmazzák off-label indikációval egy sor fájdalommal járó kórállapotban, például migrénben.

„Teljesen lázba jöttem attól a lehetőségtől, hogy mostantól több beteg hozzájuthat a kezeléshez – mondja dr. Mason. – Valóban szükség van arra, hogy az eddiginél többet tegyünk az alkoholfüggőség kezeléséért.”

Dr. S.I  

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr665757961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása