Az internetfüggőség kialakulásáért elsősorban a közösségi hálózatok és az online játékok tehetőek felelőssé – írja egy német tanulmány alapján az eski.hu.  

 

2013-as adatok szerint Németországban 560 ezerre tehető az internetfüggők jelenlegi száma, ami a 14 és 65 év közötti lakosság egy százalékát jelenti.

A szóban forgó tanulmány eredményei szerint az internetfüggőség kialakulásáért elsősorban a közösségi hálózatok és az online játékok tehetőek felelőssé. A probléma a nőket és a férfiakat egyformán érinti, bár a számítógépes játékoktól való függőség elsősorban a férfiakat, míg a közösségi hálózatoktól való függés inkább a nőket veszélyezteti. Az internetfüggőség diagnózisához gyakran személyiségzavar, impulzivitás és figyelemzavar is társul. Az eredmények arra is rávilágítanak, hogy az internetfüggőség igen jelentős negatív hatásokkal jár az élet számos területén, ami akár egészen a munkaképtelenségig is fajulhat. A tanulmány adatai jó alapot jelentenek egyedi prevenciós és terápiás intézkedések kidolgozásához. 

2013 nyarán jelent meg "Az Internetfüggőség prevalenciája: diagnosztika és kockázati profilok" című német tanulmány, amely rávilágít arra, hogy az internetfüggőség kialakulásáért elsősorban a közösségi hálózatok és az online játékok tehetőek felelőssé.

Szerte a világon gyors folyamatként terjedtek el és váltak nélkülözhetetlenné a számítógépek és az Internet, melyek használata nemcsak kényelmesebbé tette létünket, hanem bizonyos szintig meg is változtatta személyiségünket és gondolkodásunkat. Az internetfüggőség egy viszonylag új keletű jelenség, amely esetén kevés a tudományos bizonyíték a diagnosztika és a kockázati tényezők terén. Különösképpen az átlag lakosokkal kapcsolatos kutatási adatok hiányoznak, mivel a legtöbb tanulmány veszélyeztetett csoportokat vagy olyan egyéneket vizsgált, akik bizonyos rendellenességek miatt már kezelésen vettek részt. A vizsgálatok során gyakorta csak kérdőíves módszer került alkalmazásra, és a legtöbb esetben szintén hiányzott a részletes diagnózis és a zavar klinikai jelentőségének értékelése, melyek azonban szükségesek a zavarok megértéséhez, az előfordulási gyakorisága becsléséhez, illetve a megelőzés és a terápia tervezéséhez. 

A 2013-as német tanulmány adatai szerint Németországban 560 ezerre tehető az internetfüggők jelenlegi száma, ami a 14 és 65 év közötti lakosság egy százalékát jelenti. A tanulmány fő célja standardizált klinikai interjúk segítségével pontosabb diagnózis felállításának lehetővé tétele volt, amely jobb képet biztosít a rendellenességekről és azok kihatásairól. Az internetfüggőség meghatározása esetében első ízben e tanulmány keretében alkalmazták az Amerikai Pszichiátriai Társaság idén 5. kiadásában megjelenő „Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyvének” kritériumkatalógusát. 

A 2011-es tanulmány résztvevői közül a Compulsive Internet Use Scale nevű kérdőíven 21 pont felett teljesítő 196 személy egy utólagos, átfogó, 21,5 hónapig tartó interjú alapú felmérésen vett részt, melynek keretében zajlott le az internetfüggőség standardizált és strukturált diagnosztikája. Az internethasználatból eredő problémákkal kapcsolatos diagnosztika nem korlátozódott csupán az offline vagy online számítógépes játékokra, hanem más internetes aktivitásokra (pl. közösségi hálózatok) is kiterjedt. A tanulmány keretében a diagnosztika mellett a kockázati tényezőket, más területen tapasztalható negatív hatásokat (házimunka, munkaképesség, szoros kapcsolatok kiépítésére való hajlam stb.) és az internetfüggőség más pszichiátriai tünetekkel vagy állapotokkal való együtt járását (depresszió, szorongás) is megvizsgálták. 

A tanulmány eredményei szerint az internetfüggőség kialakulásáért elsősorban a közösségi hálózatok és az online játékok tehetőek felelőssé. Az internetfüggőség problémája a nőket és a férfiakat egyformán érinti, bár a számítógépes játékoktól való függőség elsősorban a férfiakat, míg a közösségi hálózatoktól való függés a nőket veszélyezteti. Az internetfüggőség diagnózisához gyakran személyiségzavar, impulzivitás és figyelemzavar is társul. Az eredmények arra is rávilágítanak, hogy az internetfüggőség igen jelentős negatív hatássokkal jár az élet számos területén, ami akár egészen a munkaképtelenségig is fajulhat. A tanulmány adatai jó alapot jelentenek egyedi prevenciós és terápiás intézkedések kidolgozásához. (VN) 

 

Források: 
Die Drogenbeauftragte der Bundesregierung: http://drogenbeauftragte.de/fileadmin/dateien-dba/DrogenundSucht/Computerspiele_Internetsucht/Downloads/PINTA-DIARI-2013-Kompaktbericht.pdf 
Bühring P.: Internetabhängigkeit: Neue Studie zur Prävalenz. Deutsches Ärzteblatt, 2013: http://www.aerzteblatt.de/archiv/147510/Internetabhaengigkeit-Neue-Studie-zur-Praevalenz  

medicalonline - eski 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr805743350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása