Kedves Kollégák!

Sajnos, megint egy szakmai értelemben szomorú mélyponthoz érkeztünk el. A Kék Pont józsefvárosi tűcsere programja kapcsán kialakult helyzetben indokolt, hogy szolidaritásunkat egyértelműen kinyilvánítsuk az Alapítvány és ellátatlanul maradó klienseik mellett. Különösen is indokolttá teszi a határozott fellépést, hogy szakmai szereplő (pl. Újhelyi Eszter is) vállalhatatlan és szakmainak a legkevésbé sem tekinthető érveket fogalmazott meg a józsefvárosi önkormányzati testület döntését támogatandó (http://www.jozsefvaros.hu/hir/1411/mi_lesz_velunk_kek_pont_nelkul/).

A mellékelt nyílt levél Balog Zoltán miniszternek szól. Amennyiben egyetértetek tartalmával, akkor kérlek Benneteket, hogy az alábbi nyilatkozatot juttassátok vissza a vikifuture@gmail.com e-mail címre legkésőbb október 27-én 12 óráig. 

 

NYILATKOZAT

Ennek a nyilatkozatnak az elküldésével beleegyezem, hogy támogatóként feltüntessenek a Balog Zoltán miniszter úrnak címzett nyílt levélen, amelyben kinyilvánítjuk szolidaritásunkat a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvánnyal. Kérem, hogy a nyílt levél aláírójaként a következőképpen tüntessenek fel:

  • Név, tudományos fokozat
  •  
  • Szakterület (pl. pszichiáter, addiktológus, szociális munkás, stb.)
  •  
  • Intézmény
  •  
  • Beosztás

 
Üdvözlettel:


Topolánszky Ákos
elnök 

Nyílt levél Balog Zoltán miniszternek

 

Tisztelt Miniszter Úr!

 

Mi, a drogfogyasztás megelőzésével, kezelésével és ártalmainak csökkentésével foglalkozó szakemberek megdöbbenve értesültünk arról, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat képviselő testülete úgy döntött, hogy felbontja az együttműködési szerződést a Kék Pont Alapítvánnyal, és az Alapítvány által a Magdolna utcában működtetett Kontakt tűcsere program megszüntetését kezdeményezi. Nem kisebb megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy a döntést egy interjúban támogatta Dr. Ujhelyi Eszter, a Nemzeti AIDS Bizottság korábbi titkára is, aki szerint a tűcsere bezárása nem eredményezi majd sem a HIV, sem pedig a HCV fertőzések magasabb kockázatát.

 

Ezúttal is szeretnénk kinyilvánítani szolidaritásunkat a Kék Pont munkatársaival és visszautasítani a tűcsere programmal szembeni megalapozatlan támadásokat és vádaskodásokat.

 

A Kék Pont Alapítvány mind az elért kliensek, mind a kiosztott és begyűjtött tűk és fecskendők számát tekintve a legnagyobb forgalmú tűcsere program Magyarországon, amelyet éppen azért telepítettek a VIII. kerület szívébe, mivel ott már a program beindulása előtt nyílt drogfogyasztói szcéna alakult ki, több ezer a társadalom margójára szorult intravénás szerhasználóval. A helyzet azóta sok szempontból tovább romlott, de ennek nem a tűcsere program léte az oka. A kábítószerpiac az elmúlt években átalakuláson ment keresztül: a heroin-fogyasztás visszaszorult, átvette helyét a stimuláns szerek injektálása, ami napi szinten jóval gyakoribb fecskendő-használattal jár, így nő a fertőzések kockázata és az eldobált drogszemét mennyisége egyaránt. Ebben a helyzetben a tűcsere program pénzügyi támogatása jelentősen megcsappant, ezért korlátozták a nyitva tartási órákat és munkatársaktól voltak kénytelenek megválni, a fecskendők begyűjtéséhez segítséget azonban az önkormányzattól nem kaptak. Ezért is történhetett meg az, hogy két év alatt 70%-ról 40%-ra csökkent a begyűjtött fecskendők aránya – a Kék Pont azonban erején felül teljesítve még így is 37 ezer fecskendőt gyűjtött be csak idén.

 

A saját szakmai tapasztalatainkra, valamint a hazai és nemzetközi kutatási eredményekre hivatkozva határozottan kijelentjük, hogy a megfelelő anyagi és szakmapolitikai, illetve helyi döntéshozói beágyazottsággal rendelkező tűcsere program a drogfogyasztók körében terjedő HIV és hepatitis fertőzések megelőzésének leghatékonyabb módja, ami hosszú távon nem csak életeket ment, de pénzt spórol meg az adófizetők számára. Sok intravénás használó számára a tűcsere jelenti az egyetlen kapcsolatot az egészségügyi ellátórendszerrel. Szemben azzal a téves vélekedéssel miszerint, „ha a valaki bemegy egy gyógyszertárba, nyugodtan vehet” steril tűt a tűcsere programok kliensei többnyire marginalizált helyzetben élő fogyasztók, akiket a patikák nem mindig szolgálnak ki, továbbá egy patika a steril tű mellett nem tud egyébbel szolgálni az intravénás fogyasztó számára, ám a Kék Pont tűcseréje komplex szolgáltatást nyújt, természetesen az éppen rendelkezésre álló források függvényében: Hepatitis C és HIV/AIDS szűrést, életvezetési tanácsadást, orvosi konzultációt, szociális munkás konzultáció. Ha a kliens igényli, továbbirányítják drogambulanciára vagy rehabilitációs intézményekbe.

A tűcsere programok működésének korlátozása, a steril felszereléshez való hozzáférés csökkenése több országban eredményezte a HIV járvány kitörését, a legutóbbi években például Romániában és Görögországban.

Együtt érzünk a helyi lakossággal, amely úgy érzi, hogy utcáit, játszótereit elárasztja a drogszemét, és ezért a helyzet azonnali megoldását követeli. A tűcsere program bezárása azonban nem fogja a helyzet javulását eredményezni, mint ahogy a tüdőkórház bezárása sem eredményezhet kevesebb dohányost az utcán. Olyan komplex program beindítására van szükség, amely a drogszemét takarításában, megszűntetésében és a drogbetegek elérésében egyaránt megoldást jelenthet, azonban ez már messze meghaladja egy szakmai civil szervezet hatáskörét és erejét! Nem lehet ezt a problémát rendészeti eszközökkel sem megoldani, hiszen a fecskendők eldobálásának egyik fő oka éppen az, hogy a fogyasztóktól lefoglalt fecskendőket a rendőrök bűnjelként használják ellenük.

Azokban a nyugat-európai nagyvárosokban, ahol hasonló problémákkal nézett szembe a lakosság, tartós javulást csakis olyan átfogó megközelítéssel lehetett elérni, ami a rendőrség, az önkormányzat, a helyi lakosság és az ártalomcsökkentő programok együttműködésén alapult. Ezt a problémát nem lehet csupán a Józsefváros szintjén kezelni. A Fővárosi Önkormányzatnak és az érintett minisztériumoknak is hathatós segítséget kell nyújtaniuk a helyi önkormányzatnak.

A tűcsere programok támogatását javasolja az ENSZ Kábítószerügyi és Bűnüldözési Irodája (UNODC), az ENSZ AIDS ellenes szervezete (UNAIDS), az Egészségügyi Világszervezet (WHO), előírja az Európai Unió drogstratégiája és akcióterve és – nem utolsósorban – a magyar Országgyűlés által nemrég elfogadott Nemzeti Drogellenes Stratégia is. Magyarország legnagyobb tűcsere programjának sorsa nem pusztán helyi konfliktus, hanem országos, nemzeti ügy! Sajnálatos, hogy Miniszter Úr nem válaszolt a négy szakmai ernyőszervezet hozzá írt levelére, amelyben kérték, hogy álljon ki a Kék Pont mellett. Most a széles nyilvánosság előtt kérjük Miniszter Urat, hogy határozottan foglaljon állást a tűcsere program bezárása ellen. Ültesse tárgyalóasztalhoz az érintett feleket, és találjanak olyan megoldást, ami egyaránt biztosítja a tűcsere program további működését és a drogszemét hatékonyabb eltakarítását.

Tisztelettel: 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr755598080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása