Józsefváros Önkormányzata úgy döntött, hogy felmondja a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvánnyal kötött együttműködési szerződést, a kerületi drogszemét kezelhetetlenné vált problémájára hivatkozva. 


 Az alapítvány komplex szociális- és egészségügyi ártalomcsökkentő központot működtet a kerületben, amelynek fő eleme egy tűcsere program, injekciós droghasználók számára. Mára több mint 3000 regisztrált kliensük van, többségükben új típusú pszichoaktív szereket, ún. designer szereket használók.

A Kék Pont elismeri a köztéri drogszemét közegészségügyi veszélyeit, de korábbi megállapodásuk értelmében, szakmai profiljuknak megfelelően és egyéb kapacitás híján, köztéri drogszemét begyűjtésre sohasem vállalkoztak, a rejtett droghasználói csoportok felkutatását végezték. 

Az alapítvány ártalomcsökkentő programjának elsődleges célja, elsősorban a HIV és HCV fertőzések elterjedésének megelőzése, ill. továbbterjedésük megakadályozása. 

Tevékenységük szakmailag eddig sikeresnek mondható, hiszen már 2006-ban is - amikor a Kék Pont a Józsefvárosba költözött az ottani nagy létszámú injekciós populációra tekintettel - és attól kezdve évenként történt szűrés a kliensek között. Már az első szűrés 70%-os, majd a továbbiak is 60-70%-os HCV fertőzöttséget mért, HIV fertőzöttet eddig nem találtak. 

A szűréseket az Országos Epidemiológiai Központ végezte, az eredmények 2007 óta megjelennek a Jelentés a magyarországi kábítószerhelyzetről című kiadványban. A 60-70%-os hepatitisz C fertőzöttség eléréséhez – matematikai modellek szerint – 8-10 év szükséges, tehát a józsefvárosi injekciós populáció az 1990-es évek végén, a 2000-es évek elején jöhetett létre.

A nemzetközi ajánlások (pl. Egészségügyi Világszervezet, az ENSZ kábítószerrel és HIV/AIDS-szel foglalkozó szervezetei – UNODC és UNAIDS) hangsúlyozzák a tűcsere-programok jelentőségét. 

A tűcsere megszűnésével teljesen monitorozhatatlanná válhat, hogy a vírusok bekerültek –e a közösségbe, és nem lesz esély a korai jelzőrendszer által azonnali beavatkozásokra, ami a többségi lakosság számára is közegészségügyi katasztrófát jelenthet. 

forrás: www.kekpont.hu

Átlagos napi injektor-forgalom heti bontásban, 2013. június-szeptember



 
Pharmindex

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr145596482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása