Egy reprezentatív felmérés szerint Magyarországon évente mintegy 400 ezer nő, plusz a hozzájuk tartozó gyermek szenved el családon belül valamilyen bántalmazást. Egy tízmillió lakosú országban ez a körülbelül egymilliós bántalmazotti kör nem csupán figyelemreméltó arány, hanem intő jele annak, hogy a családon belüli erőszak megfékezésének nemzeti stratégiáját nem egyszerűen illene, hanem kötelező kidolgozni. A kezeletlen párkapcsolaton belüli erőszak következtében ugyanis átlag hetven-száz asszony, illetve lány veszti el életét évente - Európában 700-900 - és ha hozzátesszük, hogy a bántalmazottakkal kapcsolatos rendőri, orvosi és egyéb beavatkozás költsége ez alatt a 365 nap alatt (az Európai Tanács számításai szerint) mintegy 400 millió eurót tesz ki, akkor kiderül, a humán veszteség gazdaságival is társul. A családon belüli erőszak réme ellen hazánkban elsőként a Vodafone Magyarország Alapítvány, mint kezdeményező, valamint a NANE Egyesület a TopCop Security Kft-vel és a BRFK három (VII. IX. XII.) kerületi kapitányságával karöltve vette fel a küzdelmet egy okos vészjelző szerkezet segítségével. Az egyéves kísérleti program a napokban zárult. 

 

Krisztinát, a három gyerekes családanyát faggatom. Történetének zegzugaiból próbálom kiszedegetni bántalmazásának okait, de leginkább azt megérteni, hogy miért tűrt annyi éven át. Ő meg azt próbálja megmagyarázni, amit - mint mondja - az a nő, akit sosem vert meg a társa, képtelen felfogni. Azt a folyamatot, ami a szavakkal indul, majd jön az első pofon, és az első bocsánatkérés. 

 

Ön bántalmazott nő lehet, ha...

....retteg a társa dühétől, ha retteg a társa féltékenységétől, ha aszerint dönt arról, hogy hová megy vagy kivel találkozik, hogy mit szól ehhez a társa, ha már nem találkozik az ismerőseivel vagy rokonaival, mert a társa féltékeny, ha fenyegetettnek érzi magát, ha a társa féltékeny vagy dühös, ha úgy érzi, segítenie kell a társának az erőszakkal kapcsolatos problémájában, ha alkoholt vagy kábítószert fogyaszt, hogy elmeneküljön a kapcsolat problémái elől, görcsbe rándul a gyomra, ha hallja, hogy társa hazaérkezik, ha folyamatosan csendesíti a gyerekeket, hogy ne zavarják a társát, ha nem mer megszólalni társaságban, mert attól fél, hogy társa nevetségessé teszi, ha fél a társa jelenlétében nyíltan beszélni, vagy neki ellentmondani, ha fél bármely hatóságtól segítséget kérni, mert fél társa bosszújától, ha gyerekkorában bántalmazott volt, vagy tanúja volt, hogy az apja bántalmazta az anyját, és az ezzel kapcsolatos érzései gyakran úrrá lesznek Önön jelenbeli életében is...
(Idézet a Vodafone és a NANE bántalmazottakat segítő portáljáról.)

 

- Elhittem, hogy szinte véletlen egy ilyen arculütés. Csak hát ezután jöttek a többi ütlegek. És egyszer csak azt vettem észre, hogy folyamatosan verve vagyok, hogy a félelem tölti ki az életemet, hogy a gyerekeim is belekerültek egy olyan körbe, amiből nem lehet kilépni. Diplomás nőként - humánmenedzser szakot végzett - nem ismertem fel a bajt, mert abban a klasszikusnak mondható családban nőttem fel, amelyben a férfi viseli a kalapot. Igen, az apám is verte az anyámat. 

A nyúlánk, sovány, negyven körüli nő elárulja, volt, hogy az apja akkor jött a gyerekeiért, amikor a férje épp őt verte, mégsem állította le. Hogy mivel indokolta középvezetői munkakörben dolgozó férje a tettlegességeket, Krisztina mosolytalan arccal közli: "azzal például, hogy lányt szültem, vagy azzal, hogy amióta nagytakarítást csináltam, semmit nem talál."

- ,,Arabként" éltem a saját lakásomban, és senkihez nem fordulhattam, senki nem segített - mondja. Hiába ment ki hozzá hetente a rendőrség, hiába költözött el a férje, változás nem történt. Aztán a IX. kerületi rendőrségen tavaly felhívták a figyelmét arra a kísérleti programra, amelynek egy mobil vészjelző készülék a "főszereplője", amiből aztán egyet ő is kapott. A gyufásdoboz méretű szerkezet gombnyomásra küldi a vészjelet, miközben a bántalmazott földrajzi koordinátáit is megadja a diszpécserközpontnak. A rendőrök nem mérlegelnek, nem súlyozzák a bejelentkezést, azonnal mennek a helyszínre. Krisztina ma már nyugodt, táskájában ott lapul a készülék, és amióta kapcsolatot tartanak vele a program szervezői, már nincs egyedül. Kíséret nélkül ki mer menni az utcára. Azt mondja, a rémálmai is kezdenek megszűnni.

Sem Budapestnek, sem az országnak nincs arról egészen pontos statisztikája, hogy a Krisztinához hasonló súlyosan bántalmazottak hányan vannak. Tóth Gyöngyi a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület )munkatársa tájékoztatásul elmondja, az éves munkát úgy lehetne értékelni, hogy jó és rossz egyformán található benne, és bár mindez csepp a tengerben, rendkívül fontos. Jó, hogy 40 rendőrt és 25 szociális munkást sikerült kiképezni, jó, hogy 30 készüléket átvett ugyanennyi veszélyeztetett nő. (Mint megtudtam, a Vodafone még legalább hatvan érintettet fel tudna vértezni egy-egy készülékkel.) A programban résztvevő három kerületből 32 éles riasztás érkezett a rendőrségekhez, ami azért jó, mert használják a készüléket, de azért rossz, hogy a nők szégyenként takargatják az ütlegeket.

- Mivel kísérletről van szó, tulajdonképpen a hálózat tagjai és a bántalmazottak is most barátkoznak ezzel a programmal - mondja érdeklődésemre Pap Enikő jogi szakértő. A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség munkatársa szerint a kísérletet az EU illetékesei "ígéretes gyakorlatnak" nevezték, ami természetesen magánviseli a kezdetek fogyatékosságait. Szerinte egyébként a nemzetközi jogi gyakorlathoz hasonlóan nálunk is kiderült, a nők elleni, illetve a családon belüli erőszakkal szemben csak úgy lehet hatékonyan fellépni, ha az elkövetőket minden esetben felelősségre vonják, és az áldozatoknak biztosítják a védelmet, a támogatást. Sajnos, Magyarországon az áldozatvédelemhez sem a jogi környezet, sem az intézményi hálózat nincs kialakítva. Ráadásul a nők biztonságáért indított programot - amelyet a Vodafon 2006-ban Spanyolországban indított, majd hat országra terjesztette ki - nem tartják méltónak központi támogatásra, ami azt jelenti, hogy kiadásait és a szervezési munkát az íreknél és hazánkban a civil szerveződések vették a vállukra, miközben nálunk is emberi és állampolgári jognak mondják a nők védelmét. Megjegyzendő, Magyarország máig nem írta alá az Európai Tanács erről alkotott isztambuli egyezményét.

- Nem pártállás kérdése, hogy a jogalkotó is megtegye a szükséges lépéseket - véli Feövenyessy Krisztina kommunikációs tanácsadó. Szerinte ez azért is fontos, mert világosan látni kell: folyamatos állami támogatás nélkül nem fog működni, nem fog országossá terebélyesedni az a védelmi program, amely nem csak a nőkről, hanem a fizikailag és lelkileg veszélyeztetett gyermekekről is szól.

Szabó Iréne - népszava

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr445566500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása