Tarthatatlanná vált a helyzet  

 

Felmondta az együttműködési megállapodást Józsefváros Önkormányzata a tűosztóként ismert Kék Pont Alapítvánnyal. Kocsis Máté polgármester a döntés indoklásaként elmondta: Józsefváros nem tudja egyedül felvállalni, hogy Budapest minden részéről ide jönnek a drogosok steril tűért. Csak ebben az évben több, mint 2000 darab eldobott fecskendőt szedett össze a városüzemeltetési szolgálat a kerület közterein. Többet játszóterek mellett találtak.

Speciális csipesszel, védőfelszerelésben gyűjtik a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat munkatársai a kerület közterein a drogfogyasztók által eldobott fecskendőket. Csak ebben az évben 2027 darab tűt szedtek össze. A szolgálat szerint soha nem találkoztak Kék Pontos munkatárssal, akik a használt injekciós tűket gyűjtötték volna. Az együttműködési megállapodás szerint azonban az önkormányzat és az alapítvány közös felelőssége a közterületeken lévő drogszemét kezelése.
 
2010 márciusában kötött együttműködési megállapodást Józsefváros Önkormányzata a Kék Pont Alapítvánnyal. A felek többek között abban állapodtak meg, hogy a korábbi gyakorlathoz képest az alapítvány csökkenti a kiadott steril tűk számát. Az önkormányzat pedig bérbe adja egy, a tevékenység ellátására alkalmas Magdolna utcai helyiségét.
 
Ám a helyzet tarthatatlanná vált - mondta Kocsis Máté a megállapodás felbontásáról szóló napirend vitájában. A polgármester hozzátette: a kerület nem bírja egyedül felvállalni, hogy Budapest minden részéről ide jöjjenek a drogosok steril tűért. Józsefváros első embere jelezte: ha kialakul egy olyan rendszer, ahol a főváros legalább harminc pontján lesz ellátó, akkor Józsefváros is kiveszi a részét a tűcsere-programból, különben egyedül nem vállalja át mások terheit. Hatalmas a felháborodás, és nekünk az itt élők érdekeit kell nézni legelőször – folytatta a polgármester.
 
Az elmúlt években ugyanis egyre több panasz érkezett az önkormányzathoz, a legtöbben a Golgota, a Teleki, a Dobozi, a Kálvária, a Molnár Ferenc és Losonci térre, illetve a Diószegi, a Kőris, az Illés, a Dankó és a Szigony utcákra panaszkodtak, ahol szinte már állandósult a drogszemét.
 
A napirend vitájában Ferencz Orsolya, a Golgota tér és környékének fideszes önkormányzati képviselője is szót kért. A négy gyermekes józsefvárosi családanya azt mondta: ha a Kék Pont kiteszi a lábát a kerületből, nem lesz katasztrófa, vagy járványveszély, ahogy ők állítják. A képviselő asszony szerint katasztrófa most van, ami a társadalom nagyobb részét fenyegeti, különösen a kicsi gyermekeket, akik felszedhetik a földről a használt tűket.
 
A testület 14 igen, 2 nem, 1 tartózkodás mellett megszavazta Kocsis Máté polgármester javaslatát, ami alapján december 31-től felbontják a Kék Pont Alapítvánnyal 2010-ben kötött együttműködési megállapodást. Vagyis az év végén véget ér a tűcsere-program Józsefvárosban. 
 
Józsefváros

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr325524497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása