Meghatározni a függőség fogalmát nehéz... De ismertetni azt, hogy hogyan kezeljünk egy drogost vagy alkoholistát, még nehezebb. Ráadásul nemcsak ezek a szerek válthatnak ki kóros magatartást. 

 

Mi az anyagokkal való visszaélés és a függőség közti különbség?

A visszaélés és a függőség közti különbség nagyon csekély. Visszaélésről akkor beszélhetünk, ha egy illegális anyag használatáról vagy legális anyag helytelen használatáról van szó. A függőség mindig visszaéléssel kezdődik, általában vagy marihuána vagy kokain használatával.

Ha valaki néhányszor kábítószert vagy alkoholt fogyaszt, még nem válik automatikusan függővé. Például azért, mert valaki néhányszor elszív egy-egy marihuánás cigit, nem jelenti azt, hogy függősége van, de ez a szokás vezethet függőséghez is.alkoholista

Az emberek mindenféle anyagnak lehetnek rabjai. Amikor függőségre gondolunk, általában az alkoholra és az illegális drogokra asszociálunk, de függővé válhatsz a gyógyszerektől, a cigarettától és akár a ragasztótól is! Egyes anyagok sokkal inkább függőséget okoznak, mint mások: például a crack és a heroin olyan addiktívak, hogy egy-kétszeri használat után a használó elveszti a kontrollt.

Függőség:  Az egyén elveszti az önkontrollt, amikor iszik vagy drogozik. A függőség lehet fizikai, pszichológiai, vagy mindkettő.

Fizikai függőség

Ez azt jelenti, hogy a szervezet függővé válik egy bizonyos anyagtól (például a cigizés is fizikai függőség). Amikor a toleranciaszint nő az adott anyaggal szemben, akkor az embernek egyre nagyobb adagra van szüksége ahhoz, hogy az addigi hatást elérje.

Ha valaki szenvedélybeteg, és leszokik az anyag (drogok, alkohol vagy cigi) használatáról, elvonási tünetek jelentkezhetnek. Gyakori ezek közül a hasmenés, a remegés, és az ember általában szörnyen érzi magát.

Pszichológiai függőség

Akkor beszélünk róla, ha a drog utáni sóvárgás pszhiológiai vagy érzelmi alapú. A pszichológiailag függőket hatalmába keríti a drog utáni vágy. Ilyenkor akár lophatnak vagy hazudhatnak is a drogokért.

A személy átlépi a visszaélés és a függőség közti határt, többé nem csak kipróbálja a drogot, a hecc vagy a felemelő érzés kedvéért, hanem már szó szerint függ tőle. A drog körül forog az élete. A szenvedélybeteg személy - legyen fizikai vagy lelki függő, akár mindkettő – nem érzi, hogy van esélye arra, hogy leálljon az anyag használatával.

A függőség jelei

A függőség legnyilvánvalóbb jele az anyag vagy drog szükségessége. Azonban sok más jel is utalhat a függőségre, mint például a hangulatingadozás, fogyás vagy hízás. (Ezek azonban lehetnek tünetei egyéb állapotoknak is, mint a depresszió és az evési zavarok.)

Az alkohol- illetve drogfüggőség jelei

Pszichológiai jelek

 • pihenésnek és a problémák megoldásának fogja fel a kábítószerezést vagy az alkoholfogyasztást
 • visszavonulás a családtól vagy titoktartás a család előtt
 • csökkent érdeklődés azok iránt a tevékenységek iránt, melyek korábban fontosak voltak
 • probléma az iskolai munkával, például a jegyek romlása vagy lógások
 • barátok változása: csak azokkal a barátaival lóg együtt, akik kábítószer-fogyasztók
 • a beteg sok időt tölt azzal, hogy azon gondolkodik, hogyan lehetne drogokat szerezni
 • lopnak vagy eladják tulajdonukat, azért hogy megengedhessék maguknak a drogokat
 • sikertelen leszokási kísérletek (akár drogról, akár alkoholról)
 • szorongás, harag, depresszió
 • hangulatingadozás

Fizikai jelek

 • alvási szokások megváltozása
 • remegés és betegség, amikor megpróbál leállni
 • több anyagra van szüksége ugyanahhoz a hatáshoz
 • evési szokások megváltozása, beleértve a hízást vagy fogyást

Segítség 

Ha úgy gondolod, hogy valaki, akit ismersz, alkohol- vagy drogfüggőséggel küzd, akkor a probléma felismerése a segítségnyújtás az első lépés. Sok ember azt gondolja, hogy egyedül is túl tud lépni a problémán, de ez ritkán működik. Keress valakit, akiben bízol! A legjobb választás egy megértő, támogató felnőtt, de segíthet egy barát vagy veled egykorú ember is. Ha nem tudsz a szüleiddel beszélni, akkor keress fel egy iskolai tanácsadót, rokont, orvost vagy kedvenc tanárt.

Sajnos leküzdeni a függőséget nem könnyű. Letenni a drogokat vagy az alkoholt: valószínűleg ez lesz a legnehezebb dolog, ami veled vagy a barátoddal valaha is történt. Nem a gyengeség jele, ha segítséget kérsz - ha szükséged van szakmai segítségre szakképzett tanácsadóhoz vagykábítószer-terapeutához fordulj! A legtöbb embernek, aki fel akar hagyni a drogokkal és alkohollal szakmai segítségre van szüksége, vagy kezelési programra.

Tippek a felépüléshez

Amikor elindulsz egy kezelési programon, próbáld ki ezeket a tippeket, hogy a felépülés felé vezető utad kevésbé legyen göröngyös.

 • Mondd el a barátaidnak, hogy lemondasz a drogokról! Az igaz barátaid tiszteletben tartják majd ezt a döntést. Ez azt jelenti, hogy új baráti kört kell kialakítanod, akik 100%-ban támogatóak.
 • Kérd meg a családodat és a barátaid, hogy legyenek elérhetőek, amikor szükséged van rájuk. Lehet, hogy fel akarsz majd valakit hívni az éjszaka közepén, mert beszélni szeretnél vele. Ha nehéz időszakon mész keresztül, akkor ne próbáld egyedül kezelni a dolgokat, fogadd el a barátok és a család segítségét!
 • Csak olyan meghívásokat fogadj el, amelyekről tudod, hogy nem kapcsolódik hozzájuk drog vagy alkohol. Egy filmet megnézni elég biztonságos, de a péntek esti bulikat hagyd ki addig, amíg nem érzed magad jobban. Olyan programokat szervezz, aminek semmi köze a drogokhoz. Menj moziba, próbáld ki a bowlingot, vagy csatlakozz egy művészeti csoporthoz  a barátoddal.
 • Legyen egy terved arra az esetre, ha olyan helyen találod magad, ahol van drog vagy alkohol. A kísértés felléphet, de ha tudod kezelni, akkor rendben leszel. Egyeztesd a tervet a szülőkkel, testvérekkel vagy támogató barátokkal, így ha telefonálsz, tudni fogják, hogy ki kell téged onnan hozni.
 • Emlékeztesd magad arra, hogy a függőség nem tesz egy embert rosszá vagy gyengévé. Ha visszaesel, akkor beszélj egy felnőttel mihamarabb. Ez nem szégyellnivaló, de fontos, hogy gyorsan segítséget kapj, vagy a leszokásba fektetett kemény munka kárba vész.
 • Ha aggódsz egy barátod miatt, akinek függősége van, akkor hasznosítsd tippjeinket, hogy segíthess neki. Például add barátod tudtára, hogy akármikor beszélhet veled, és teljesen támogatod őt. Ha észreveszed, hogy barátod visszaesett, akkor beszélj nyíltan, és kérdezd meg miben tudsz segíteni!
 • Ha a barátod visszatért a drogokhoz  vagy az iváshoz, és nem fogadja el a segítségedet, akkor beszélj egy megértő felnőttel, mint a szüleid vagy az iskolai tanácsadó. Ez úgy tűnhet, mintha elárulnád a barátodat, de ez a legjobb, amit tehetsz.
 • Mindenekelőtt dicsérd és bátorítsd a barátodat, aki szenvedélybetegséggel küzd. Elcsépeltnek hangzik, de a törődés az a fajta motiváció, amit a barátod igényel.

Maradj tiszta!

A kábítószer és az alkoholfüggőség nem ér véget a 6 hetes kezeléssel. Ez egy egész életen át tartó folyamat. Sokan csatlakoznak támogató csoporthoz, akik segítenek nekik tisztán maradni. Vannak kifejezetten tinédzserek és fiatalok számára létrehozott csoportok is. Itt találkozni fogsz olyan emberekkel, akik átélték ugyanezt a problémát, és olyan valós problémákról tudsz velük beszélni, amikről az egészségügyi osztályon nem lehet.

Sok ember találja úgy, hogy a másokon való segítés a legjobb mód arra, hogy önmagán is segítsen. A megértésed, mivel tudod mennyire nehéz felépülni, segíteni fog másokon, függőséggel küzdő felnőtteken és tinédzsereken egyaránt.
Ha visszaesel, mihamarabb észleld a problémát! Segíts magadon úgy, hogy nem becsülöd alá, és folytatod a nehéz munkát, amit a felépülésre eddig fordítottál. Ha már visszaestél, soha ne félj segítséget kérni!

S. A., kidshealth.org 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr515445854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.11.22. 00:39:00

Jó cikk. A kokainon és a heroinon kivül még a methamphetamine az a szer ami egy pár használat után függőséget okoz. A kemény drogokat használóknál legalább egy év mire a dopamine háztartás újra egyensúlyba kerül. Ez idő alatt a kliensek arról panaszkodnak, hogy bár nem használnak drogot, mégis úgy érzik hogy még mindig a hatása alatt állnak.
Az abbahagyás utáni első év alatt sok figyelmet és támogatást igényelnek, a visszaesés esélye magas.

Nagyon sokan próbálkoznak más szerekkel miután abbahagyták a kemény drogot, pl.alkohol vagy marijuana. Sajnos emiatt könnyebben is esnek vissza, mert amikor ezeket a szereket használják, akkor csökken az itélőképességük. Az sem ritka hogy a marijuana keménydroggal kevert (egy konyhapulton szortirozzák a dilerek a különböző drogokat).

A hathetes kezelés szerintem túl rövid idő, kell legaláb három hónap egy kontrollált környezetben kezelésre, és még igy sem könnyü.
süti beállítások módosítása