A hozzáadott ízanyag vonzóbbá teszi a terméket 

A mentollal ízesített cigaretta ízesítő anyaga korábbi rászokásra ösztönzi a fiatalokat, és megnehezíti a leszokást - figyelmeztet egy friss kutatás alapján az egyesült államokbeli Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA). 

A szervezet hangsúlyozza, hogy bár kevés bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a mentolos cigaretta kevésbé vagy fokozottabban veszélyes, mint a hagyományos változat, az eredmények alapján "a mentol nagyobb rágyújtási hajlandósággal jár a fiatalok és a fiatal felnőttek körében". Azt is vizsgálatok támasztják alá, hogy "a cigarettában lévő mentol nagyobb függőséggel hozható összefüggésbe, mert az ilyen dohányárut szívók a nikotinfüggőség erősebb tüneteit mutatják, és kisebb náluk a sikeres leszokás valószínűsége". A bizonyítékok alapján a mentol "hűsítő és érzéstelenítő hatása" csökkenti a negatív ízélményt, így "a mentolos cigaretta valószínűleg nagyobb közegészségügyi kockázatot rejt, mint a hagyományos".

 

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) az eredmények közzététele utáni 60 napban várja a szakértői adatokat, kommentárokat és kapcsolódó információkat, hogy döntsön a szabályozó intézkedések szükségességéről. "A mentolos cigaretta komoly közegészségügyi kérdéseket vet föl. Az FDA célja, hogy tudományos megközelítés alapján megválaszolja azokat, és hozzájáruljon a lakosság tájékoztatásához" - mondta Dr. Margaret Hamburg, a szervezet munkatársa.

Fokozza a cigaretta addiktív hatását a mentol
A mentol évek óta vitatott összetevő a cigarettákban. Egy másik friss tanulmány felvetése alapján az anyag olyan hatást idéz elő az agyban, amely vonzóbbá teszi a vele ízesített termékeket. Amennyiben ez igaz, a mentol elősegítheti a nikotinfüggőség kialakulását. Ha így áll a helyzet, a szabályozó szervezeteknek érdemes megfontolniuk bizonyos intézkedések bevezetését - fogalmazott a szerzőként közreműködő Nadine Kabbani, a George Mason Egyetem professzora. Az eredmények a Frontiers in Pharmacology című szakfolyóirat legutóbbi számában jelentek meg. 
Medipress 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr345445794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása