A Mérföldkő Rehabilitációs Otthon felépülőben lévő szenvedélybetegeinek színdarabját mutatják be a Marczibányi Téri Művelődési Központban szerdán, a kábítószer-ellenes világnapon.

 
Az Addictus című könyvből készült darab különlegessége, hogy az író, a rendezők és a szereplők is felépülőben lévő függők - mondta el Kiss András, a Mérföldkő Egyesület szakmai vezetője az MTI-nek. Szücs Zoltán kötetében - amely az idei könyvhétre jelent meg - egy rehabilitáció történetét írta meg, amelyet a szereplők saját "megosztásaikkal", élményeikkel egészítenek ki.


"Ez egy nagyon súlyos történet, ahogy maga Zoltán is nagyon súlyos állapotban volt, amikor a kezelést végigcsinálta - csakúgy, mint általában a rehabilitációs otthonokban lévő függők. A többség gyakorlatilag halál közeli állapotban érkezik. Ezeket az elemeket szőtték bele a darabba" - részletezte a vezető.

 

 A kábítószerfüggők kezelésével foglalkozó intézményben 12 éve képezi a terápia részét a színház és a mozgástréning. Minden második hétvégén, évente háromszor pedig kéthetes intenzív tréninget tartanak a bentlakóknak, és évente egy, maximum két alkalommal előadást is rendeznek a feldolgozott művekből.

"Ez a módszer a terápia része, ezenkívül van nálunk pszichodráma, sportfoglakozás, munka-rehabilitáció, edukatív tréning, pszichoterápiás csoport is. Ez így alkot egy szerves egészet. A színház- és mozgásterápia nélkül sokkal szegényebbek lennénk" - foglalta össze Kiss András. A szakember kifejtette, hogy az előadásoknak elsősorban terápiás céljuk van, erősíti a csoportösszetartást és jól támogatja a kommunikációra alapuló pszichoterápiát.

"Nem tervezünk vendégszereplést a darabbal, hiszen mi nem színházi társulat vagyunk. Nekünk elsősorban a kezeltjeink terápiája a fontos. Az elvégzett munka eredményét bemutatjuk, ami éppúgy a kezelés részét képezi, mint az alkotás folyamata" - részletezte Kiss Andás.

Az előadást Kiss Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára nyitja meg szerdán a II. kerületi kulturális központban.

 MTI

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr525446831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása