np.jpg

Múlt hétfőn, azaz július elsején különös tüntetésre került sor Bukarestben. A drogfogyasztóknak segítséget nyújtó szociális munkások, pszichológusok és aktivisták gyűltek össze az Egészségügyi Minisztérium épülete előtt, hogy felhívják a politikusok figyelmét az intravénás szerhasználók körében egyre aggasztóbb méreteket öltő HIV-járványra. Bár Romániában egészen 2010-ig alacsony volt a vírussal élő drogfogysztók száma, ez a helyzet rémisztően gyorsan megváltozott: 2007 és 2010 között összesen 30 HIV fertőzést regisztráltak, míg 2010 és 2012 között 360-at! 

A Drogriporter filmes csapata márciusban Romániában forgatott a csatornahálózatban élő drogfogyasztó utcagyerekekről – és az őket egyre inkább fenyegető HIV járványról. Nézd meg a filmet és kérd levélben a román miniszterelnöktől, hogy támogassa a fertőzések megelőzésén dolgozó szervezeteket! 



Vajon miért éppen most tört ki a járvány? Egyrészt azért, mert 2009 után átrendeződött az illegális drogpiac, elterjedt az ún. dizájner drogok (új szintetikus drogok, amelyek még nem kerültek fel egyetlen tiltólistára sem) injektálása, ami szép lassan leváltotta a heroint, amelynek a hozzáférhetősége sokkal nehezebbé, minősége rosszabbá vált. A heroinistákkal szemben a dizájner drogokat injektálók jóval gyakrabban szúrják be a szert, ezért több tűt és fecskendőt használnak el – ha nincs elég steril fecskendő, hát megosztják egymással, ez pedig a fertőzések melegágya. Romániában léteznek ugyan tűcsere programok, amelyek célja a fertőzések megelőzése, 2009-ben 2 millió steril fecskendőt osztottak ki, 2010-ben viszont csak a felét, egymilliót. A gazdasági válságra hivatkozva a kormány nem biztosítja ezeknek a programoknak a működési költségeit, így azok kénytelenek voltak EU-s támogatásokból működni – mivel azonban ezek a pályázatok június végén lejártak, a szervezetek pénz nélkül maradtak. Ezért tüntettek most, július elsején a minisztérium előtt. 

A megelőzés és az ártalomcsökkentés jóval olcsóbb, mint a következmények kezelése. A tűcsere fenntartása 500 euró/év kliensenként, míg egy HIV pozitív kezelése 6000 euró/év páciensenként. Sajnos úgy tűnik, a politikusok ezt nem ismerték még fel - szükség van arra, hogy minél többen emlékeztessük őket. Ezért indítottuk el a levélküldő kampányunkat, amelynek keretében most Te is elmondhatod ezt Victor Pontának, a román miniszterelnöknek - kattints ide a kampányoldalhoz! 

Többet akarsz tudni a tűcserékről? - Mítoszok és tények a tűcseréről
A mostani romániai HIV-járvány eredetéről, okairól az Európai Kábítószer- és Kábítószer-függőség Megfigyelő Központjának (EMCDDA) tanulmányában   olvashatsz! 

DrogriporterBlog 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr165400183

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.11. 12:00:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása