Jelentősen átalakult a nemzetközi és a hazai kábítószerpiac az elmúlt években.

 

Jelentősen átalakult a nemzetközi és a hazai kábítószerpiac az elmúlt években, miután számos új pszichoaktív anyag bukkant fel az illegális drogkereskedelemben, amelyekhez – tekintettel alacsony árukra – a kispénzű fogyasztók is hozzájuthatnak. Az unió szerte súlyos gondot okozó jelenség ellen az ORFK is kampányt indított – írja a Magyar Nemzet

Ne drogozz, mert meghalsz! Ezzel a címmel hirdetett kampányt az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az úgynevezett dizájnerdrogok használóinak, akik a szinte naponta változó összetételű, gyakran házilag összeállított szerek használata miatt állandó életveszélyben vannak. A rendőrség adatai szerint a hazai kábítószer-bűnözés az utóbbi egy-két évben teljesen átalakult, döntően azért, mert új pszichoaktív anyagok jelentek meg, amelyek csökkentették a klasszikus kábítószereket használók számát.

Mint az az ORFK Magyar Nemzethez eljuttatott elemzéséből kiderül, az „ősi" drog, a marihuána, valamint az amfetamin használói megmaradtak bevált szerüknél. Kipróbálják ugyan az új drogokat, de visszatérnek ahhoz az anyaghoz, amellyel „drogos-pályafutásukat" kezdték – ismertette a felmérések eredményeit Garamvölgyi László. Az ORFK szóvivője elmondta, az új kábítószerek elsősorban olcsóságuk miatt népszerűek.

Lényeges momentum, hogy a fiatalok 64 százaléka információforrásként az internetet használja a drog beszerzésére, illetve házilagos előállítására. Zömmel a fiatalkorúak (14 és 18 év közöttiek), illetve a fiatal felnőttek (18–24) használnak pszichoaktív szereket, de mind alacsonyabb az a korhatár, amikor a fogyasztó először találkozik a droggal.

Magyar Nemzet Online 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr535395174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása