Szörnyű társadalmi körülmények, amelyek a múlt század negyvenes-hatvanas éveiben Hollandia, illetve Kína egyes területeit sújtották, segítettek megmagyarázni, hogy évtizedekkel később miért kerültek arrafelé a szokásosnál sokkal többen kórházba skizofrénia miatt. Ausztrál kutatók rendkívüli fölismerését az Archíves of General Psychiatry közölte. 

A hasadásos elmebaj, a skizofrénia az egyik legkülönösebb pszichiátriai kórkép, mely fiatal korban kezdődik, furcsa, nehezen megmagyarázható tünetekkel. Okaként többféle, külső tényezőt véltek fölfedezni, de érthető magyarázata a betegség indulásának eddig nem volt ismert. 
Hollandiát az ott kialakuló ellenállási mozgalom miatt a nácik blokád alá vették. Nagyfokú éhezés volt, mindehhez 1944-ben szokatlanul kemény tél járult. A halálozás megduplázódott, de a megdöbbentő következmény sokkal később jelentkezett: 1970-1992 között az átlagosnál kétszerte több olyan fiatal került elmegyógyászati kezelésre skizofrénia miatt, aki a II. világháború vége felé született. 
Kínában az ötvenes években volt a Nagy Ugrás, melynek gazdasági lépései miatt elképesztő éhínség ütötte fel a fejét. Becslések szerint 40-50 millió kínai halt éhen. A helyzet mindenekelőtt Anhuj (Anhui) tartományban volt a legrosszabb. 

Azon a területen egyetlen elmegyógyintézet található, ahol 1971-2001 között, a holland adatokkal egyezően azt észlelték, hogy a hasadásos elmebaj megjelenése az országos átlagnál kétszer gyakoribb lett. 

Az ausztrál kutatók John McGrath vezetésével Dániában találták meg a magyarázatot. A munkacsoport szűrővizsgálat céljából vett vért az újszülöttektől éveken keresztül. A későbbi időszakban vált nyilvánvalóvá, hogy azoknak a fiataloknak a vérében, akik skizofrénia tüneteit mutatták, születésük idején a D-vitamin szint lényegesen alacsonyabb volt. 
A kockázat mértéke is megegyezett a korábbi, holland és kínai megfigyelésekkel. A méhen belüli élet, a megszületés időszakában csökkent D-vitamin bevitel esetén a skizofrénia esélye kétszeresére növekedett. 
A D-vitamin, a napsütés hormon van a táplálékban is és a bőrben keletkezik napozás hatására. Az már ismert volt, hogy a csontok egészségéhez szükség van erre a vitaminra, de az ausztrál kutatók eredményei igazolják, hogy az idegrendszer épségéhez is kell. 

Mti

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr655351873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása