Egy friss kutatás kimutatta, hogy az agy szokásoktól eltérő elektromos hálózata ad magyarázatot arra, egyes emberek miért foglalkoznak megszállott módon a kinézetükkel, és miért szenvednek annyira képzelt vagy valós szépséghibáiktól. 

 

 A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem szakemberei a Neuropsychopharmacology című lapban megjelent vizsgálat során 14 testképzavaros és 16 egészséges önképpel rendelkező felnőttet hasonlítottak össze, és kiderült, hogy előbbieknél a normálistól eltérő volt az agy elektromos hálózata azokon a területeken, melyek a vizuális és az érzelmi folyamatokért felelősek. Amint azt a kutatást vezető Jamie Feusner, az egyetem pszichiáter docense kifejtette, minél kevésbé hatékonyak egy ember agyában ezek a hálózati kapcsolatok, annál rosszabb tüneteket produkál az illető a saját külsejének megítélése terén, vagyis például egy átlagos súlyú ember kövérnek, egy teljesen jól kinéző pedig csúnyának tartja magát.

A testképzavar nagyjából a teljes népesség két százalékát érinti, az ilyen emberek a legkisebb szépséghibájukat is tragédiaként fogják fel, és súlyosabb esetekben mindez már a mindennapi életükre és munkájukra is káros hatással van. 

A szakemberek szerint a mostani kutatás abban segít, hogy már az eddiginél korábban kimutathatóvá válnak ezek az agyi rendellenességek, így időben kiderül, ki az, akinél fennáll a testképzavar veszélye, és ezért különösen nagy odafigyelésre és szakszerű segítségre szorul. 

Betegszoba 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr435314554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása