A jövőben egy egyszerű vérvizsgálat segítségével meg lehetne határozni a dohányosok tüdejének állapotát és szívbetegségre való hajlamukat - derült ki a Texas Egyetem Délnyugati Egészségügyi Központjának kutatásaiból.

 

Minden ötödik ember dohányzik az Egyesült Államokban és a dohányzással kapcsolatos éves orvosi költségek mintegy 167 milliárd dollárt tesznek ki. "Egy, a vérben található tüdőfehérje koncentrációja előre jelezheti a dohányosok érrendszerében gyakori plakkok kialakulásának esélyeit" - nyilatkozta az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology című szaklapban megjelent kutatás kapcsán Dr. Anand Rohatgi, az Egyetem belgyógyász professzora. "Már majdnem karnyújtásnyira vagyunk egy olyan vérvizsgálat kifejlesztésétől, ami sikerrel mérheti azokat a dohányzással kapcsolatos káros hatásokat, amelyek hozzájárulhatnak az érszűkület és más hasonló szívbetegségek kialakulásához. A dohányzás ugyanis a szívbetegségek egyik leggyakoribb rizikófaktora" - tette hozzá a kutató.

Az úgynevezett SP-B szint alapján működhetne a teszt

A dohányosokat fokozott mértékben fenyegetik a különböző szív- és érrendszeri betegségek. A mostani kutatások előtt nem létezett olyan egyszerű vérvizsgálat, amelynek segítségével a dohányzás szívműködésre gyakorolt hatásait lehetett volna megfigyelni. A kutatók összesen 3200, a dallasi kardiológiai felmérésben részt vevő, 30 és 65 év közötti önkéntes esetében határozták meg a keringési rendszerben található tüdő-felületaktív B (SP-B) fehérje jelenlétét. A résztvevők mind átestek angiográfiás vizsgálaton és mágneses rezonancia- illetve CT vizsgálatokon. Az eredmények szerint a dohányosoknál minden esetben magasabb volt az SP-B szint, valamint az aortában található plakkok is nagyobb területen voltak jelen, mint a nemdohányzóknál. A most kifejlesztett vértesztnek a széles körben történő alkalmazás előtt még rengeteg vizsgálaton kell átesnie. "A következő lépés az, hogy kiderítsük, vajon az SP-B okozza az érszűkületet, vagy csak jelzi a betegség jelenlétét, valamint az, hogy rájöjjünk, mennyire csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét a csökkent SP-B szint" - nyilatkozta Dr. Rohatgi.

A nők artériáit jobban megviseli a cigarettázás, mint a férfiakéit

Egy korábbi kutatás azt is kimutatta, hogy a nők esetében legalább kétszer jobban károsodik fejütőér artériás fala, mint a férfiaknál, az arány pedig az elszívott cigaretták függvényében akár ötszörös is lehet. A különbség független olyan egyéb tényezőktől, mint az elhízás, a vérnyomás, a koleszterinszint vagy a társadalmi helyzet. A kutatás vezetője, Elena Tremoli, a Milánói Egyetem gyógyszerészeti professzora, egyben az ugyanott található Kardiológiai Központ igazgatója így magyarázta az eredményt: „A felfedezés igen jelentős, főleg annak fényében, hogy a széles körű felvilágosító kampány eddig eredményesebbnek bizonyult a férfiak, mint a nők körében.”

Európában csökkent a dohányzó férfiak aránya

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Európában mindenhol csökken a dohányzó férfiak aránya. Ezzel szemben több helyen – például Finnországban és Olaszországban – a cigarettázó nők száma stagnál, míg máshol – Spanyolországban és Franciaországban – még növekszik is. „Még nem tudjuk, miért károsítja a dohányzás jobban a nők ereit. Valószínűleg összetett oka van, a nikotin által kiváltott gyulladásokkal és atherosclerosisszal állhat összefüggésben.” – mondta el a professzor. Kutatók korábban már megállapították, hogy a cigarettázás mellett egyéb tényezők is hatással vannak az erek vastagságára. Az egyik ilyen a társadalmi helyzet, kimutatható ugyanis, hogy a kevésbé iskolázott férfiak erei könnyebben vastagodnak – nőknél ilyen összefüggés nem tapasztalható. A gyengébb nem inkább a gyulladásokkal szemben ellenállóbb.

Valóban, jelen vizsgálat során is úgy találták, hogy a férfiak körében erős az összefüggés a C-reaktív fehérje (CRP) és a fehérvérsejtek száma valamint a gyulladások között, míg nőknél ilyen kapcsolat nem áll fenn. „Fontos azonban leszögezni, hogy a cigarettázás legyengíti a nők ellenálló-képességét, így ők is érzékenyek lesznek a CRP-re. A hölgyek elvileg védettek a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, főleg a menopauza előtt, így a legtöbb kutató nem is fordít rájuk elegendő figyelmet, amikor erről a témáról van szó. Ők maguk is elhiszik, hogy nincsenek veszélyben, pedig a dohányzás által nagy kockázatnak teszik ki magukat.” – vonta le a következtetést Tremoli.

 

Medipress 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr155312064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása