Mikor jár alanyi jogon? 

 

A közgyógyellátás a szociálisan rászorult személyek részére biztosított hozzájárulás, melyet meghatározott feltételek teljesülése esetén az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásai érdekében kaphat. 

 

Gyógyító ellátás a közgyógyellátás keretében csak közgyógyellátási igazolvánnyal vehető igénybe. Akinek közgyógyellátási igazolványa van, főszabály szerint, térítésmentesen jogosult a társadalombiztosítási gyógyító ellátásokra, ezek keretében például, járóbeteg-ellátás keretében rendelhető gyógyszerekre a gyógyszerkeret erejéig, egyes gyógyászati segédeszközökre, meghatározott összeghatárig gyógyfürdő ellátás igénybevételére.

 

Az egyéni gyógyszerkeret

Ez a keret a rendszeres gyógyszerszükséglet támogatását adja, melynek meghatározása a beteg havi rendszerességgel szedett gyógyszerek alapján történik. Az egyéni keret jelenleg minimum havi 1000 és maximum havi 12 000 Ft lehet. A gyógyszerköltség meghatározásánál mindig a legolcsóbb gyógyszereket veszik figyelembe.

Az eseti keret
Ez a keret az akut (gyors, rövid lefolyású) megbetegedésekhez kapcsolódó gyógyszerkiadások kompenzálására szolgál éves szinten. Ennek összegét nem az egészségbiztosító határozza meg, hanem a költségvetési törvény egységesen tartalmazza, mely a 2012-es évre 6000 Ft.

Kik jogosultak közgyógyellátásra?

A vonatkozó szabályok három féle jogosultsági formát állapítanak meg.

Alanyi jogon jár a közgyógyellátás például, aki 

-átmeneti gondozott, az átmeneti és tartós nevelésbe vett kiskorú,

-rendszeres szociális segélyben részesülő egészségkárosodott személy, 

-központi szociális segélyben részesül,

-rokkantsági járadékos,

-maga, vagy aki után szülője vagy eltartója magasabb összegű családi pótlékban részesül,

-rokkantsági ellátásban részesül és az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján nem haladja meg a 30%-os mértéket,

-a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (Mmtv.) 30. § (4) bekezdés b) pont ba) alpontjának vagy 32. § (1)bekezdés a) pontjának alkalmazásával rokkantsági ellátásban részesül és 2011. december 31-én I. vagy II. csoportú rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult,

-rokkantsági ellátásban részesül, de nem tartozik az előző két pont hatálya alá és a közgyógyellátásra való jogosultságát 2012. április 15-éig megállapították részére.

Normatív alapon állapítják meg a közgyógyellátást annak a részére, akinek a havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége meghaladja az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összegének 10 %-át ( 2012-ben 2850 Ft-ot), feltéve, hogy a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegét ( 2012-ben 28500 Ft-ot) , egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj 150 %-át ( 2012-ben a 42750 Ft-ot). A települési önkormányzatok saját rendeletben méltányossági alapon is megállapíthatják a közgyógyellátási jogosultságot. Ebben az esetben az önkormányzatok százalékos térítést fizetnek az általuk kiállított kártyák után az Egészségbiztosítási Alap részére.

Hol igényelhetünk közgyógyellátási igazolványt?

A közgyógyellátásra való jogosultság megállapítása iránti kérelmet a lakóhely szerinti jegyzőhöz kell formanyomtatványon benyújtani, melyhez csatolni szükséges egy nyilatkozatot azokról a tényekről, melyek kérelmét megalapozzák, valamint ezek igazolását és a háziorvos igazolását a havi rendszeres gyógyító ellátásokról.

A jogosultsági feltételek fennállása esetén a jegyző megállapítja a jogosultságot, annak időtartamát és az egészségbiztosítási pénztár által kiadott szakvélemény alapján a gyógyszerkeret összegét. 

A jogosultság, akiknek alanyi jogon állapítják meg 2 évre, akiknek méltányossági és normatív alapon állapítják meg 1 évre szól. Mivel a határozatot hivatalból közlik az egészségbiztosítási pénztárral, az külön kérelem nélkül állítja ki az igazolványt a jogosult részére.

A közgyógyellátás részletes szabályai megtalálhatóak a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 49-53. §,a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 6/A. § (3) bekezdés f)-g) pont, 35-49. §, 9-13. sz. mellékletei, a közgyógyellátásra jogosult gyógyszerkeretének megállapításához szükséges készítmények kiválasztásának szabályairól szóló 25/2006. (VI. 26.) EüM rendelet szakaszaiban. 
 
Dr. Kiss Ildikó 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr605315751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása