Az Amerikai Addiktológiai Társaság kongresszusán ismertették annak az utánkövetéses vizsgálatnak az eredményét, amelyben opioid függő járóbetegek buprenorfin-naloxon terápiában részesültek.

A vizsgálatba bevont 176 résztvevő pszicho-szociális támogató programhoz is csatlakozott. Másfél évvel a kezelés kezdete után a telefonon kikérdezett 110 válaszadó páciens közül 77 százalék nem szakította meg a kezelést. Körükben kisebb volt a valószínűsége a visszaesésnek, a heroin és alkohol használatának, nagyobb valószínűséggel csatlakoztak a 12 lépcsős Anonim Alkoholisták vagy Anonim Narkománok programjához, illetve közülük többen álltak munkába az utánkövetés idején, összehasonlítva azokkal, akik félbehagyták a kezelést.

Az egyéb vizsgált demográfiai és betegadatok közül a drogtól való mentességet 18 hónappal a terápia megkezdése után a legjobban a buprenorfin-naloxon terápia folyamatossága határozta meg. A szakemberek eredményeik alapján úgy vélik, hogy opioid-függő betegek esetében a buprenorfin-naloxon kezelés a leghatásosabban a támogató programokkal együtt segíti elő a hosszú távú absztinenciát és a páciens szociális kapcsolatainak javulását (a családi élet rendeződését, munkába állást).

Házipatika

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr345246858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása