A középiskolások jelentős része már túl van az első nagy berúgáson. Sőt, a másodikon is. Nem festenek biztató jövőképet azok az adatok, amelyek a magyar fiatalok nagyivását vizsgálják. 


Nagyivásnak azt nevezzük, ha valaki egy alkalommal legalább öt egységnyi alkoholt fogyaszt – egy egység -nek minősül egy korsó sör, egy pohár bor vagy egy rövidital.

A kutatások szerint a 16 éves fiúk 47, a lányok 36 százaléka fogyasztott legalább egyszer jelentős mennyiségű alkoholt az adatfelvételt megelőző harminc napon belül. Beszédes, hogy 2002-ben ez a szám még csak 12, illetve 10 százalék volt – az az a korábbi értékek brutálisan megemelkedtek. Megnégyszereződött a nagyivó fiatalok száma az elmúlt tíz évben.

Sikerült beszélnünk erről több középiskolással is – a mi rögtönzött kutatásunk még elkeserítőbb százalékos arányt mutat, hiszen tízből heten számoltak be legalább egy „filmszakadásos” részegségről. Ahogy elmondták, szinte mindig van mit ünnepelni, legyen az a félév lezárása, a jelentkezési lap postára adása, vagy éppen egy születésnap. – és ha buli van, akkor buli van: nem áll meg senki két pohár bornál, vagy három dobozos sörnél – tette hozzá egyikük. – Józanodásra mindig ott van a vasárnap.
– A fő gond az, hogy míg a drogstratégia folyamatosan a közbeszéd tárgya, és minden kormányzat gondolkodik valamiféle megoldásban, addig az alkoholizmusról nem szokás beszélni – nyilatkozta dr. Szemelyácz János addiktológus, az INDIT Közalapítvány elnöke.

– Persze nem újdonság az, hogy tizenévesként jön el az első nagy berúgás ideje – az viszont már aggasztóbb, hogy egyre többen nem állnak meg itt: jön a második, a harmadik, aztán pedig a buli kötelező velejárója lesz a totális lerészegedés.

Népszerű a boros kóla

Egy friss felmérés szerint a tizenkét éves lányok nagyjából egyharmada, a fiúknak pedig negyvennégy százaléka fogyasztott már alkoholt – tizenhét éves korra ez a szám mindkét nemnél kilencven százalékra ugrik fel. A kutatás szerint ebben a korban a lányok több mint fele, a fiúk közel háromnegyede volt már legalább kétszer részeg. A fiúk napi és heti fogyasztását tekintve a sör szerepelt az első helyen, ezt követi a bor, a boros kóla és pezsgő, majd harmadik helyen a rövid italok. Lányoknál első helyen a boros kóla, a bor, és a pezsgő áll, ezt követően a rövid italok, majd harmadik helyen a sör.


Hamarosan jön a pálinka

Sokan nagy örömmel fogadták, amikor Orbán Viktor kormánya bizonyos keretek között lehetővé tette az otthoni pálinkafőzést – az alkoholfogyasztással vagy - függőséggel foglalkozó szakértők azonban inkább egyként felszisszentek. A házi pálinkafőzés megengedése ugyanis nem csak legitimálja ezt a tömény italt, hanem – sajátos módon – támogatnivaló elfoglaltság körébe is sorolja annak főzését, s ennél fogva burkoltan ajánlja is a fogyasztását. A fentiek fényében előfordulhat, hogy a jövőben az egészen fiatalok az alkoholtartalmú italok közül a pálinkával ismerkednek meg legelőször.


A családi hatás erős

Bár roppant nehéz megmondani, hogy hány alkoholista él ma Magyarországon, több kutatás is úgy becsüli, hogy hazánkban 7-800 ezer alkoholfüggő van. Magyarországon évente körülbelül 30 ezer ember veszíti el az életét alkoholmérgezés, túlzott alkoholfogyasztás, illetve alkoholos befolyásoltságból eredő baleset miatt.

Az alkoholfogyasztás leggyakoribb áldozatai a fiatalabbak, italozási szokásaik pedig szoros összefüggésben állnak a családi környezettel: több kutatás bizonyítja, hogy az alkoholisták gyerekeinél a kialakulás kockázata ötször nagyobb, mint a „normális” családokban. 

Heol 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr935243766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása