A falásrohamok, amikor valaki nagy mennyiségű ételt habzsol be rövid idő alatt, megnövelhetik a betegben más addiktív viselkedések, többek között a drogfüggés kialakulásának valószínűségét - derül ki a Pennsylvaniai Állami Egyetem Orvostudományi Karának kutatásából. Az eredmény rövidtávon felfedheti a drogfüggőséget, a függőséget és a visszaesést elősegítő tényezőket, hosszú távon pedig segíthet az orvosoknak a szörnyű betegségben szenvedő emberek kezelésében. 

Az egyetem kutatói a Behavioral Neuroscience szaklapban megjelent kutatásukban Patricia Sue Grigson vezetésével összefüggést mutattak ki a zsírral összefüggő falásrohamok és a kokainkereső illetve fogyasztó viselkedés között a kísérleti patkányokban. Eredményeik arra utalnak, hogy az egyik anyaggal összefüggő túlzó viselkedést elősegítő állapotok növelik a túlzó viselkedés valószínűségét a másik anyag iránt.

A kísérletben a patkányokat négy csoportba osztották: az egyik csoport rágcsáló eledelt kapott; a másik folyamatos, tetszés szerinti hozzáférést egy választható étrendi zsírforráshoz; a harmadik napi egy órás hozzáférést egy választható étrendi zsírforráshoz; a negyedik pedig hétfőn, szerdán és pénteken kapott hozzáférést az étrendi zsírhoz. Mind a négy csoport patkány korlátlanul hozzáférhetett teljes tápértékű eledelhez és vízhez. A kutatók ezt követően a kokainkereső és fogyasztó viselkedést értékelték.

Grigson elmondta, hogy a zsírral összefüggő falásrohamok azokban a patkányokban jelentkeztek, amelyek csak hétfőn, szerdán és pénteken jutottak zsírhoz. Az ebbe a csoportba tartozó egyedek később több kokaint fogyasztottak, még akkor is megpróbálták megszerezni a kokaint, amikor jelezték nekik, hogy nem elérhető, és ezek dolgoztak a legkeményebben a kokainért, amikor a követelményeket megnehezítették.

”Bár a mögöttes mechanizmusokat nem ismerjük pontosan, egy dolog egyértelműen látszik a viselkedési adatokból. A zsírral összefüggő falásrohamok oly módon változtatták meg az agyat, a fiziológiát, vagy mindkettőt, amitől a patkányok nagyobb valószínűséggel kerestek és fogyasztottak kábítószert az egy hónappal később végzett teszt során. A későbbiekben ezeket a hajlamosító neurofiziológiai változásokat kell azonosítanunk” - nyilatkozta a kutató. 

Betegszoba 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr955243824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása