Fotó: FotoBeijing

 

A kognitív viselkedésterápia (CBT) csökkentheti a depresszió tüneteit azoknál, akik nem reagálnak a gyógyszeres kezelésre - derült ki egy új, a Lancet folyóiratban megjelent tanulmányból. 

 

A pszichoterápia egyik módszere, a kognitív viselkedésterápia a hagyományos kezelés mellett alkalmazva a vizsgált 234 beteg felénél eredményesnek bizonyult. A betegek kétharmada ugyanis a gyógyszerekre nem reagál. A brit Mind (Elme) Alapítvány szerint többféle módszert kellene elérhetővé tenni. A CBT egyfajta beszédterápia, ami segít megváltoztatni a gondolkodásmódot, javítani a kedélyállapotot és módosítani a viselkedést.

50 százalékos is lehet a javulás

A kutatók Bristol, Exeter és Glasgow háziorvosi praxisaiból válogatták ki a résztvevőket, majd több mint 12 hónapon át követték őket nyomon. A betegek egy csoportja folytatta tovább a korábban megkezdett, antidepresszánsokból álló szokásos kezelést, a másik csoport emellett még CBT-ben is részesült, heti egy órás beszélgetés formájában. Ez utóbbiak 46 százaléka hat hónap elteltével a tünetek 50 százalékos mérséklődéséről számolt be, miközben a csak gyógyszert szedők körében ez az arány mindössze 22 százalék volt. A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a CBT hatékonyan csökkentette a tüneteket, javított az életminőségen. A kedvező eredmények 12 hónapon keresztül megmaradtak.

Dr Nicola Wiles, a Bristoli Egyetem Mentálhigiénés, Szenvedélybeteg és Öngyilkossági Kutatóközpontjának munkatársa elmondta: “Bár a CBT a kezelésbe történő beillesztése hatékonynak bizonyult gyógyszerrezisztens esetekben, nem mindenki lett tőle jobban. Ők súlyos, krónikus depresszióban szenvedtek, így valószínűleg nem mindenki számára elegendő egyetlen ciklus. További kutatások szükségesek alternatív módszerek felkutatására.”

Chris Williams, a Glasgowi Egyetem pszichoszociális pszichiáter professzora, a kutatócsapat tagja biztatónak tartja az eredményeket. “A kutatás során a CBT-t antidepresszánsok adagolása mellett alkalmazták. Ez igazolta, hogy a pszichológiai és a fiziológiai módszerek kiegészíthetik egymást. Nagyon biztatóak az eredmények, mert a pozitív változást nagyon széles körben tapasztalhattuk a különböző embertípusoknál" – fűzte hozzá a szakember.

Medipress 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr485233744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása