Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az immun - és inflammatorikus mechanizmusok fontos szerepet töltenek be a skizofrénia biológiájában. Dr. Mar Fatjo-Vilas kutatócsoportjával felfedezte, hogy az interleukin-1β gén (IL1β) összefüggésben áll az agyfunkciók skizofréniára jellemző változásaival.  

 

 „Ez a tanulmány is bizonyítja, hogy a „funkcionális képalkotó genetika” viszonylag új területe nagy előrelépést hozhat a skizofrénia tanulmányozása szempontjából. A végrehajtó funkciók és a hosszú távú memóriát érintő kognitív zavarok esetében is egyre inkább előtérbe kerül a betegségek genetikai hátterének vizsgálata.” – vázolta fel a tanulmány módszereit Dr. Fatjo-Vilas.

A tanulmány során a skizofrén és egészséges résztvevőket rövid távú memória feladatok végrehajtása közben funkcionális mágneses rezonancia képalkotó agyszkennerrel vizsgálták. A kutatók így meghatározhatták a rövid távú memória feladatok végzése során aktív agyterületeket.

Genotipizálás segítségével meghatározták, hogy a résztvevők az IL1β gén promóter régióján az 511C/T polimorfizmus mely allélkombinációját hordozzák (CC, TT vagy CT). A CC homozigóta skizofrén betegeknél a rövid távú memóriával összefüggően csökkent prefontalis cortex aktivációt tapasztaltak, azokhoz a betegekhez képest, akiknél a T allél legalább egy kópiája jelen volt. Az egészséges résztvevők frontális agyi aktivitását a genotípus nem befolyásolta.

„Az analizált genetikai variáns hatást gyakorol a prefontalis cortex funkciókra, ami a skizofrén illetve egészséges alanyoknál különbözik.”- összegezte az eredményt Dr. Fatjo-Vilas.

Az -511C/T  látszólag komoly szerepet tölt be a  IL1β expresszió mértékében, a T allél jóval aktívabb a C-nél, ami azt sugallja, hogy a  IL1β fokozott expressziója összefüggésben áll a kognitív funkciókat megalapozó frontalis corticalis funkciók nagyobb veszélyeztetettségével.

Az IL-1β stresszhatás következményeként szabadul fel a vérben, ez az egyik mód, ahogy a stressz gyulladáshoz vezet. A cirkuláló IL-1β szintje depresszió és egyéb neuropszichiátria betegségek során megváltozik.

„Az immunrendszerben betöltött szerepe mellett az interleukineknek a központi idegrendszer fejlődési és funkcionális folyamataiban is fontos szerepe van. A tanulmány hozzájárul a betegség azon biológiai mechanizmusainak azonosításához, melyek összefüggnek az idegfejlődési folyamatokkal továbbá az immun és stressz válasz funkciókkal.”- foglalta össze Dr. Fatjo-Vilas. 

DRportál 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr835143963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása