2013. március 28-án, Nagycsütörtökön a Magyarországi Református Egyház Újváros Drogambulanciája "Új drogok, új kihívások" címmel rendezett konferenciát a Dunaújvárosi Főiskolán.

 

Victorné Erdős Eszter, a Ráckeresztúri Drogterápiás otthon református lelkész vezetője elmondta, hogy 1984 óta szolgál. Ráckeresztúron 1986-ban indította el a drogrehabilitációt, Zsibriken 1990-ben, a dunaújvárosi Újvárosi Drogambulanciát pedig tavaly. "A terápia legfontosabb értékei a szeretet, a tisztelet, az elfogadás, a célok megtalálása és a munka. A terápia keresztyén program. Ez azt jelenti, hogy mi keresztyének vagyunk, de a klienseinknek nem kell hinni, ez bónusz." – tette hozzá. 

  rackeresztur
  A Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon lakóinak énekszolgálata, Erdős Eszter vezetésével
Fotó: Vohlmann György, Dunaújvárosi Hírlap. 
Video: https://www.youtube.com/watch?v=4FuTcXMmR_A


Czere_Ambrus Mária, az Újváros Drogambulancia vezetője tájékoztatta a résztvevőket az első évről: "Mi Ráckeresztúrnak és a Válaszút Missziónak vagyunk a testvérintézménye, a keresztyén értékekben hiszünk. 79 kliensünk van, közülük 69 szenvedélybeteg, 10 hozzátartozó. Fontos számunkra az iskolai drogprevenció is. 25 önkéntesünk van."

Képek a konferenciáról: http://www.ujdrogambulancia.hu/galeri_3.htm

Másnap, Nagypénteken a Zsibriki Drogterápiás Intézetet látogattuk meg először. Könözsi Zsolt (Dodi) várt bennünket, aki korábban szenvedélybeteg volt. Ő is Ráckeresztúron józanodott ki, most Zsibriken munkatárs. Nős, egy ötéves lány és egy kétéves fiú boldog édesapja, aki szerint "a terápia a pozitív dolgokra koncentrál, ezeket erősíti meg és nagyon fontos a munka". "A faluban rajtunk kívül már csak öten laknak, itt az erdő közepén fával fűtünk, állatokat tartunk, magunknak főzünk, mosunk. A terápia során pozitív értékrendbeli változás történik." – tette hozzá Zsolt.

Minden épületet végigjártunk, beszélgettünk a terápia résztvevőivel, akik a földi pokolból jöttek vissza az életbe. Esélyt kaptak arra, hogy megkapaszkodjanak az élet napos oldalán.

  zsibrik
  Könözsi Zsolt (Dodi), László Ferenc és Kopiás Gábor a zsibriki főépület előtt


Délután találkoztunk az intézmény vezetőjével, Szabó Judit református lelkésszel. Tájékoztattuk egymást a szervezeteinkről, az eddigi tevékenységeinkről és eredményeinkről. Számba vettük a drogszakmai együttműködési lehetőségeket, például hírleveleink eljuttatását egymásnak.

Ezen kívül mi ajánljuk hírleveleink olvasóinak – amennyiben segítségre szorulnak – a Magyarországi Református Egyházhoz tartozó intézményeket. Eddigi tapasztalataink ugyanis megerősítik Máté 9. fejezet 37. versét: "Az aratnivaló sok, de a munkás kevés". 
Ezeken a helyeken törődést és segítséget fognak kapni a rászorulók és hozzátartozóik.

Az alábbi honlapokon megtalálhatók a részletes adatok:
   •  Ráckeresztúri drogterápiás otthon:     http://www.drogterapia.hu
   •  Zsibriki Drogterápiás Intézet:     http://www.zsibrik.hu/hirek 
   •  Újvárosi Drogambulancia:     http://www.ujdrogambulancia.hu/ 
   •  Kontrasztkiállítás:     http://www.kontrasztkiallitas.blogspot.hu 
   • Tisztás Közösségi Hely:     http://www.tisztashely.hu/ 
   •  Válaszút Misszió:     http://www.valaszutiroda.hu/

A Magyar Prevenciós Alapítvány és a Drogmentes Magyarországért Mozgalom munkatársai, segítői és támogatói nevében is szeretnénk köszönetünket és hálánkat kifejezni azért az áldásos és önfeláldozó munkáért, melyet a Magyarországi Református Egyház végez ezen a területen.

Nagyszerű volt látni, hogy hozzánk hasonlóan mások is ezen nemes célokért tevékenykednek!

Kopiás Gábor és László Ferenc
Együtt egy drogmentes Magyarországért Mozgalom – Magyar Prevenciós Alapítvány
1087 Budapest, Könyves Kálmán körút 76.
www.drogmentes.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr335214856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása