A Neuropsychiatric Research Institute (NRI) táplálkozási betegségekre specializálódott kutatócsoportja alternatív terápiát fejlesztett ki a bulimia nervosa kezelésére.  

 

Az NRI klinikai kutatási vezetője, Dr. Stephen Wonderlich – aki a University of North Dakota Idegtudományi Intézetének professzora – elmondta, hogy az új kezelés pszichológiai jellegű, és alapvetően az evés-érzelem kapcsolat értékelésére és módosítására fókuszál. Az új, „integratív kognitív-affektív terápiát” több mint 10 év során fejlesztették, 80 résztvevővel folytatott randomizált, kontrollált vizsgálat eredményeire alapozva. 

„Az ilyen betegcsoporton végzett tudományos vizsgálatok közül az egyik legkisebb mértékű lemorzsolódást tapasztaltuk: szinte minden beteg megszakítás nélkül befejezte a kezelést, ami rendkívül fontos a bulimia terápiája során. A tudományos összehasonlítás során nem tapasztaltunk különbséget az "integratív kognitív-affektív terápia” és a standard kezelés végkimenetelre gyakorolt hatékonyságában. A kezelés az Oxfordban kifejlesztett hagyományos terápiával összehasonlítható hatásúnak bizonyult, ami azért fontos, mert így a betegek számára elérhetővé vált egy alternatív terápiás módszer, ami jellegében némileg eltér a hagyományos kezeléstől.”

„A terápia során alapvetően megpróbáljuk rávenni a betegeket, hogy változtassanak étkezési szokásaikon, miközben megfigyeljük, milyen módon szemlélik a körülöttük lévő világot, és abban hogyan funkcionálnak. Az oxfordi kezelés középpontjában a bulimiás beteg torz testképe, valamint a diétás restrikció áll, a mi kezelésünk viszont az étkezési szokásokra és azok érzelmi-kapcsolati változóira összpontosít.

Véleményünk szerint az emocionális folyamatok, pl. a szomorúság, váltják ki a bulimiás viselkedést. A betegek azért menekülnek a bulimiás rohamokba, mert így átmenetileg jobban érzik magukat” – foglalta össze az új terápia lényegét Dr. Wonderlich.

A kezelés egy korábbi kutatásra épült, mely során a betegek személyi zsebszámítógépeket (ún. PDA készülékek, mint pl. a Palm Pilot) használtak érzelmeik és viselkedésük dokumentálására. Dr. Wonderlich ennek mintájára a jövőben okostelefonok segítségével rögzítteti a betegekkel érzéseiket, és eközben megfigyeli, melyek azok a negatív érzelmek, amelyek a bulimiás rohamokhoz vezetnek.

„Célunk, hogy megtudjuk, valójában mitől érzi rosszul magát a beteg, és hogy a beteg ezt maga is felismerje. Ha ismerjük a kiváltó okot, akkor megpróbáljuk megváltoztatni a negatív érzelmekre adott választ” - összegezte Dr Wonderlich.

A bulimia nervosa rohamszerű mértéktelen evéssel jellemezhető, amit a betegek önhánytatással vagy laxatívumokkal próbálnak ellensúlyozni. A bulimiás rohamokat prolongált koplalás vagy éhezés követi, még akkor is, ha a beteg látszólag normál súlyú. A bulimia szó görög eredetű, farkaséhséget jelent. A mértéktelen evéskényszer tényleges motivációja ismeretlen. A betegséget elsőként Gerald Russell brit pszichiáter írta le 1979-ben.

A táplálkozási rendellenességek, mint az anorexia nervosa vagy a bulimia nervosa súlyos, olykor halálos betegségek. A prevalencia a nők körében jóval magasabb. A táplálkozási rendellenességek gyakran társulnak egyéb pszichiátriai kórképekkel, mint súlyos depresszió, szorongás, addikciók és személyiségzavarok. 

DRportál 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr45143989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása