Szemelyácz János addiktológus szerint mindig lesz olyan anyag, amely az interneten megrendelhető.  

 

A dizájnerdrogok példátlan terjedésére hívta fel a figyelmet az ENSZ nemzetközi kábítószer-ellenőrzési szervezete a közelmúltban közzétett éves jelentésében. A magyarországi és a régiós adatok is alátámasztják a fenti problémát.

– A dizájnerdrog olyan szer, amelyet azért állítanak elő különböző laboratóriumokban, hogy a már illegális szerek legális helyettesítőjeként a piacra dobják – vázolta dr. Szemelyácz János addiktológus, az INDIT Közalapítvány elnöke. – Éppen ezért illúzió, hogy valamikor visszaszorulnak: mindig lesz újabb és újabb szer, amelyet az interneten néhány kattintással bárki megrendelhet. Fontos azonban leszögezni, hogy nem csak ezek a drogok jelentenek veszélyt: a népszerűségi listán az első helyen még mindig a fű, azaz a marihuána áll. A második egy viszonylag újnak számító, de roppant veszélyes szer, a szintetikus marihuána – a dizájnerdrog ezután jön. 

A dizájnerdrogok elsősorban serkentők, s a fiatalok számítanak a célközönségüknek. Szemelyácz János elmondta: Magyarországon a későbbi droghasználók 80-85 százaléka nagyjából 14-15 évesen próbálja ki először az anyagot.

– Egyszerű lenne azt mondani, hogy ez az a korosztály, amely folyamatosan használja az internetet, így gyorsan megtalálják azt az oldalt, ahonnan tudnak rendelni – fűzte hozzá az addiktológus. – Ennél azonban árnyaltabb a kép. A középiskola kezdete már korábban is egyfajta töréspont volt: akkor indulnak el a nagy bulizások, akkor akar mindenki „nagyfiúként” viselkedni. Ennek pedig ma már az is a része, hogy kipróbálunk valamilyen anyagot – mondjuk, azt, amihez a legkönnyebben hozzáférünk, és még csak nem is biztos, hogy teljesen illegális. A felnőttkor egyfajta sajátos beugrója lett tehát a dizájnerdrog. 

F.Z. - Déldunántúli Napló 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr675178570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása