Az okok ugyan nem egyértelműek, de tény: a depressziós apák gyermekei nagyobb arányban szenvednek valamilyen érzelmi problémától, vagy küzdenek viselkedési zavarokkal. Ha pedig mindkét szülő küzd valamilyen mentális gonddal a kockázat még nagyobb.

Rengeteg kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy milyen hatásoknak van még kitéve így egy depressziós apa gyermeke - mondja Dr. Michael Weitzman, a New York- i Egyetem Orvosi Karának gyermekgyógyász és környezet- egészségtan professzora. Eddig csupán az anya mentális állapotát vizsgálták, különösen a szülés utáni depressziót és azt, hogy az hogyan hat a gyermekre, azonban találtak olyan jeleket is, hogy az apa lelki állapota is befolyásolja a kicsik fejlődését.

A gyermek is megbetegítheti a szülőt

Az amerikai szakemberek 2004 és 2008 között végeztek kutatásokat, ennek során 22 ezer 5 és 17 év közötti gyermeket vizsgáltak meg. 7,5% mutatott valamilyen érzelmi, vagy viselkedési problémát. Az arány a fiúk, a fehérek, a 12 éven felüliek és a dohányzó szülővel élők körében volt a legmagasabb. A depressziós anyák gyermekeinek 20%- ánál fedezték fel a betegség tüneteit, apáknál ez az arány 16% volt. Két érintett szülő esetében 25%- nál volt megfigyelhető a hajlam.

Mivel a számok a miértet nem mutatják meg, az is lehetséges, hogy a depressziós gyermek hat a szülőre és nem csak a szülő „adhatja” át a betegséget. A kutatás kapcsán Dr. Rahil Briggs úgy fogalmazott, hogyha a szülő betegíti meg gyermekét, annak hátterében az állhat, hogy nem tanították meg helyesen az érzelmek kezelését, s ez a szociális és érzelmi fejlődést is befolyásolja. 

semmelweisfigyelo

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr865144199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása