A kormány támogatja a dizájner drogokról szóló nemzetközi adatbázis létrehozását. Az ilyen, vegyi úton előállított, tudatmódosító hatású anyagokból szinte minden héten jelenik meg új a piacon, s ezzel a problémával minden országban találkozni lehet - mondta Kiss Norbert államtitkár.  

 

A kormány keményen fel akar lépni az úgynevezett dizájner drogok ellen, ennek egyik eszköze, hogy támogatja egy globális adatbázis létrehozását - mondta el hétfőn Kiss Norbert ifjúságért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, aki az ENSZ Kábítószer Bizottságának (CND) ülésén vett részt Bécsben.

Az Egyesült Királyság határozati javaslatban szorgalmazza egy ilyen korai globális előrejelző rendszer létrehozását, ezt más országokkal együtt Magyarország is támogatja - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékese.

Az ilyen, vegyi úton előállított, tudatmódosító hatású anyagokból szinte minden héten jelenik meg új a piacon, s ezzel a problémával minden országban találkozni lehet - mutatott rá Kiss Norbert.

Mint kifejtette, az EU nem minden országa ért egyet teljes mértékben a kezdeményezéssel. Egyes országok úgy látják, hogy a rendszer a dizájner drogok "listázását" jelentené a büntethetővé nyilvánítás céljával, s nem támogatják ezt a javaslatot. Kiss Norbert hangsúlyozta: Magyarország álláspontja szerint nem a már bevizsgált szerek "listázásáról" lenne szó, hanem egyfajta korai előrejelző rendszerről, amely az újonnan felbukkanó szerek jelzésével jobb prevenciót tesz lehetővé. "A válasz nem a struccpolitika, hanem hogy kiállunk és megfogjuk egymás kezét" - fogalmazott.

Kiss Norbert rámutatott: több más európai ország mellett Magyarország az elsők között hozott létre úgynevezett "C" listát. A szereknek a listára kerülésétől számítva egy év áll a hatóságok rendelkezésére ahhoz, hogy megvizsgálják, valóban történik-e visszaélés vele, s ebben az esetben büntethetővé tegyék a használatát, vagy az ellenkező esetben levegyék a listáról.

Az Európai Unión belül jelenleg is létezik egyfajta előrejelző rendszer - tette hozzá Müller Éva nemzeti drogkoordinátor. Mint elmondta, ez az EU Drog Monitoring Központja keretében működik. Magyarországon a Nemzeti Drog Fókuszpont, az Emmi háttérintézménye az a szerv, amely tájékoztatást tud adni a megjelent szerekről, klinikai és társadalmi hatásaikról.

Kiss Norbert hangsúlyozta azt is: az államtitkárság terve az, hogy előtérbe állítsa azokat a társadalmi problémákat, amelyek a kábítószer-fogyasztáshoz vezetnek. Míg sok harmadik világbeli országban a tömeges szegénység ilyen társadalmi probléma, Magyarországon némely esetben az elszegényedés, máskor például a munkanélküliség áll a háttérben - fejtette ki. "Sok esetben a sport is lehet megfelelő válasz a fiataloknak a drog helyett, azt szeretnénk, hogy valódi szenvedélyük a sport legyen" - jegyezte meg Kiss Norbert. 

Hvg 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr65143917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása