A dizájnerdrogok terjedésére hívta fel a figyelmet az ENSZ nemzetközi kábítószer-ellenőrzési Szervezete (INCB) kedden közzétett éves jelentésében. A szervezet egyben összehangolt cselekvésre hívta fel az országokat, hogy megakadályozzák ezeknek az anyagoknak az előállítását, kereskedelmét és használatát.

Új pszichoaktív anyagok, az úgynevezett legális hangulatjavítók, más néven dizájner drogok növekvő veszélyt jelentenek a lakosság egészségügyi állapotára - emelték ki az INCB közleményében. Ezek az új pszichoaktív anyagok könnyen beszerezhetőek az interneten keresztül, a számuk - amely máris több százra tehető - folyamatosan növekszik.

Egyedül Európában minden héten legalább egy új szer jelenik meg a piacon. Korábban, 2000 és 2005 között még évente átlagosan öt új pszichoaktív anyagot azonosítottak be a hatóságok - állapította meg az ENSZ ellenőrző szerve.

Hiperaktivitás helyett lazulás

A receptre kapható gyógyszerekkel való visszaélés is jelentősen megnőtt a világ minden részén. Különösen aggodalomra ad okot például, hogy sok országban változatlanul nő a visszaélés a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD) kezelésére használt szerekkel.

A receptre kapható gyógyszerek vénába fecskendezve, kábítószerként való használata különösen Dél-Ázsiában terjed.

Egyes kábítószerek csökkenő előfordulása ellenére továbbra is Észak-Amerika a legnagyobb kábítószer-piac a világon, és ott a legmagasabb a kábítószer-fogyasztás okozta halálesetek aránya is. 15 és 60 éves kor között megközelítőleg minden húsz elhalálozásból egy kábítószer-fogyasztásra vezethető vissza.

Európában magas szinten stabilizálódott a drogfogyasztás. Az új pszichoaktív anyagok terjedése változatlanul nagy kihívást jelent Nyugat- és Közép-Európa országai számára. Az elmúlt két évben megduplázódott az Európai Unió tagállamaiban az ilyen anyagokat forgalmazó internetes oldalak száma. 2012-ban 690 ilyen honlap működött az INCB ismeretei szerint. 

MTI

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr515131626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása