A XII. kerületi Korányi intézetben kialakított részleg munkatársai telefonon is segítenek.

 

Hivatalosan is megnyitották pénteken a dohányzásról való leszokást támogató módszertani központot Budapesten. Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az akkreditált intézményi háttér szükségességét az indokolja, hogy a dohányzásról való "spontán leszokás" aránya Magyarországon kevesebb mint öt százalék. 

A központ call centerében a nap 24 órájában elérhetők pszichológusok, orvosok és egészségügyi szakdolgozók. A tavaly október óta ingyenesen hívható telefonszám 06-80/44-20-44 az év minden napján üzemel. Mint írták, a telefonos tanácsadás átlagosan 40 százalékkal növeli a leszokás esélyét.

A közleményben kitértek arra, hogy a központ felállításával párhuzamosan a dohányzásról leszokást támogató internetes weboldal fejlesztése is elkezdődött. A honlapon megtalálhatók lesznek a rendeléseket, képzéseket végző szakemberek elérhetőségei, a tüdőgondozók adatai, továbbá a gyakran feltett kérdésekre adott válaszok között is böngészhetnek az érdeklődők.

A központ munkatársai dohányzásleszokást segítő, a lakosság számára ingyenesen hozzáférhető csoportos tanácsadást is végeznek, illetve tüdőgondozókban dolgozó szakembereknek és háziorvosoknak továbbképzéseket indítanak, ugyanis "a rutin ellátás keretében minden orvosnak foglalkoznia kell a páciensek dohányzásproblémájával és tájékoztatást adni a leszokás lehetőségeiről" - írták a közleményben.

A Korányi intézet folyamatosan tartja a kapcsolatot a magyarországi tüdőgondozókkal. Az általuk rendszeresen szolgáltatott adatok alapján követhető a dohányzásleszokás alakulása Magyarországon.

A központot az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet az Egészséges Magyarországért Központtal együttműködve hozta létre. 

Weborvos 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr235131688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anna Smith 2013.03.16. 15:19:13

Leszokni segítség nélkül lehetetlen, véleményem szerint: www.pszichorendeles.hu
süti beállítások módosítása