Nem puszta megtorpanás volt, megállt, öt éve nem csökken a magyarországi öngyilkosságok száma – írja a nol.hu.

  

Magyarországon 1983-ban követték el a legtöbb öngyilkosságot, 4911-et -  idézi fel a lap. A kilencvenes évek elején már csak négyezer körül volt az esetek száma, 2000-ben háromezer körüli, 2005-ben pedig már csak 2621 esetet regisztráltak. A javulás egészen 2006–2007-ig tartott, azóta azonban az öngyilkosságok száma stagnál. Az évi 2400–2500 közötti esetszámmal Magyarország még mindig a világ élmezőnyébe tartozik a százezer főre jutó öngyilkosságok számát tekintve.

– Nagyon sokat vizsgáltuk, hogy miért állt meg az öngyilkosságok számának csökkenése. A legfontosabb ok egyértelműen a pszichiátriai ellátás helyzetének romlása. Az öngyilkosok kilencven százaléka ugyanis valamilyen pszichés betegségben szenved – idézik Rihmer Zoltán pszichiáterprofesszor. Szerinte a nyolcvanas évek tragikus mutatói azért tudtak olyan nagy mértékben javulni az elmúlt harminc évben, mert jelentős előrelépések történtek a pszichiátriai betegek, különösen a depressziósok kezelésében. Ebben az időszakban nemcsak Magyarországon, hanem számos más európai országban is jelentősen csökkent az öngyilkosságok száma – olvasható a nol.hu-n

Medicalonline 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr995115573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása