Mennyit hízik, aki leszokik a dohányzásról?


A megrögözött dohányosok leszokással kapcsolatos egyik gyakori ellenérve, hogy nem akarnak elhízni, mivel az legalább annyira veszélyezteti az egészséget, mint a dohányzás. Tényleg menthetetlenül elhízik, akinek sikerül leszoknia?

A szerzők áttekintették a Central Register of Controlled Trials (CENTRAL)-ban és a dohányzásról való leszokással kapcsolatos Cochrane-analízisekben szereplő vizsgálatokat. A dohányzás leszokását a vizsgálatokban többféle módszer segíthette: nikotinpótlás, parciális nikotinantagonisták, antidepresszívumok, testmozgás). A leszokástól számított 1, 2, 3, 6, és 12 hónappal értékelték a testsúlygyarapodást.

Összesen 62 vizsgálatot tekintettek át. A résztvevők egy hónap alatt átlagosan 1,12 kg-ot, két hónap alatt 2,26 kg-ot, 3 hónap alatt 2,85 kg-ot, 6 hónap alatt 4,23 kg-ot és 12 hónap alatt 4,67 kg-ot gyarapodtak. A testtömeg növekedése nem függött a leszokáshoz használt módszertől. A leszokás után 12 hónappal a résztvevők 16%-ának kisebb volt a testsúlya, mint a dohányzás abbahagyásakor, 37%-uké <5 kg-mal, 34%-uké 5–10 kg-mal, 13%-uké >10 kg-mal nőtt.

A vizsgálat eredményei szerint a dohányzás abbahagyásakor a testsúly átlagosan 4-5 kg-os növekedésére lehet számítani egy év alatt. A gyarapodás túlnyomó része az első három hónapban következik be. A testsúlynövekedés mértéke azonban egyénileg jelentősen eltérhet.

Szemlézte: dr. Lipták Judit 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr775052340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása