Papp Éva Mária 2013.01.21. 10:41

KI SZÍV?

Hargita megyében nőtt az illegális drogokat kipróbáló diákok aránya

A legális és az illegális anyagok kipróbálása legalább egy évvel korábban történik, mint öt évvel ezelőtt. A drogok kipróbálásának leggyakoribb oka a kíváncsiság. 

A Hargita megyei diákok korábban próbálják ki a drogokat és jobban ismerik őket, mint öt évvel ezelőtt, de a megyében enyhén csökkent a diákok cigaretta- és alkoholfogyasztása – derül ki a Hargita Megyei Pszichopedagógiai Tanácsadó Központ és a Megyei Drogfogyasztás-megelőző Központ közös felméréséből. Az öt év után megismételt kutatás készítői feltételezték, hogy a mai tizenéves korábban próbál ki legális és illegális drogokat, mint öt évvel ezelőtt, a tizenévesek közül többen és/vagy gyakrabban fogyasztanak illegális drogokat, és a tanulók tájékozódnak a drogokkal kapcsolatosan. 

A vizsgálati csoportot jelentő 530 tanulót Hargita megye ötödikes, hetedikes, kilencedikes, tizenegyedikes diákjai közül választották ki rétegzett mintavételi eljárással. A kérdőívet a megkérdezettek 98%-a töltötte ki, a mintavétel hibaszázaléka 2%. A felmérés 2012 februárja - júniusa között zajlott. Az önkitöltős kérdőívekben a következőkre kérdeztek rá: mikor hallottak először a kábítószerekről a diákok, milyen kábítószereket ismernek, mikor próbáltak először drogokat, miért próbálták ki a kábítószert, milyen fogyasztási szokásaik vannak, kivel szokták megbeszélni a drogokkal kapcsolatos kérdéseiket, ismernek-e olyan személyt, akitől kábítószert szerezhetnének be, mit gondolnak a drogprevencióról, és voltak-e már olyan környezetben, ahol velük hasonló korúak kábítószert fogyasztottak. 

A megkérdezett tanulók 13 féle kábítószer nevét jegyezték le. Számos partidrogot és etnobotanikus szert is megneveztek. Legtöbben a kokaint (53%), az extasyt (43%), az LSD-t (30%), a speedet (25%) tudják drognak. Az eredmények szerint a kábítószer fogalmával hasonló korban találkoznak a tanulók, mint öt évvel ezelőtt. Mind 2007-ben, mind 2012-ben a tanulók közel fele (2007-ben 47%, 2012-ben 48%) válaszolt úgy, hogy V-VIII. osztályos korában hallott először drogokról. A cigaretta, kávé, alkohol- vagy illegális kábítószer-fogyasztással kapcsolatos ismereteiket, kérdéseiket legtöbben szüleikkel (60%), barátaikkal (53%) osztják meg elsősorban. Tanáraival a témáról a válaszadók közül minden nyolcadik értekezik. 

A tizenévesek 28%-a volt már olyan környezetben, ahol velük egykorúak kábítószert fogyasztottak. Leginkább a városon élő középiskolás fiúkra jellemző ez, közülük minden harmadik volt ilyen környezetben. Az eredmények azt mutatják, hogy az illegális drogot kóstolók/fogyasztók részaránya az elmúlt öt év folyamán enyhén emelkedett (4%). A válaszadók közül minden ötödik ismer olyan személyt, akitől kábítószert tudna beszerezni, hasonlóképpen ötödrészük ismerősök ismerőseihez tudna fordulni a drogbeszerzés céljából. 

Milyen gyakran cigarettázol?


Kiderült, hogy mind a legális, mind az illegális drogok kipróbálása legalább egy évvel korábban történik, mint azt a legutóbbi felmérés eredményei mutatták. A legális drogok szempontjából veszélyeztetett életkor a 11-12 éveseké, illegális drogok szempontjából pedig a 15-16 éveseké. Enyhén emelkedett a 2007-es felmérés eredményeihez képest azon tizenévesek részaránya, akik kipróbálták a cigarettát (3%) valamint az alkoholt (6%), csökkent (11%) a rendszeresen cigarettázóké. A bevallások alapján a válaszadók 3%-a cigarettázik naponta többször, 2%-uk fogyaszt több energiaitalt. 

Milyen gyakran fogyasztasz alkoholt?


A legális vagy nem legális drogok zöme bulik alkalmával kerül fogyasztásra. Az elmúlt öt év folyamán enyhén emelkedett (1%) a bulikban marihuánát fogyasztók száma, csökkent (5%-kal) az alkoholt fogyasztóké. Az eredmények szerint több tanuló próbálta ki az alkoholt (6%), LSD-t, marihuánát, mint öt évvel ezelőtt. Iskolában, barátoknál, bulikban többen cigarettáznak, alkoholt utcán, barátok otthonaiban többen fogyasztanak. 

A drogok kipróbálásának legtöbbször megnevezett oka a kíváncsiság. A falun élő fiúkról mondható el elsősorban, hogy drogot azért próbálnak ki, mert alkalmazkodni igyekszenek társaikhoz, azaz erős a közösségi nyomás. A félelem/szorongás oldását a kipróbálás okaként a falun élő középiskolás lányok nevezik meg inkább. 

Miért próbálta ki a megnevezett kábítószereket?


A kávéról és energiaitalról a tizenévesek közel harmada tudja/gondolja, hogy „nem olyan veszélyes, mint mondják.” A kávéról 1% azt jegyzi, hogy az nem káros, „csökkenti a rákos megbetegedéseket”. A megkérdezettek szerint a kávéfogyasztás ellen szól, hogy: függőséget okoz (42%), egészségügyi problémák léphetnek fel a fogyasztást követően (13%), szívproblémákat (2%), vérnyomásingadozást (2%), álmatlanságot, hányingert okozhat, rontja a vesét (1%), fejfájást, gyomorfekélyt, idegbajt idéz elő (2%), káros hatása van a személyiségre (11%), a család jobban szenved, mint a fogyasztó (2%). Ugyanakkor 18 év alatt károsabb, mint felnőttkorban (20%). 

Az alkohol drog címkével a tinédzserek 14%-ánál, a cigaretta 21%-uknál jelenik meg. A cigarettafogyasztás következményeiről a következőket tudják: függőséget okoz (76%), a fogyasztás következtében egészségügyi problémák lépnek fel (28%), tüdőbajt, tüdőrákot okoz (24%), árt a májnak, érszűkületet okoz (1%), a fogak kiromlását idézi elő(1%), infarktust okoz(1%), káros hatása van a személyiségre (19%), a család jobban szenved, mint a fogyasztó (23%), 18 év alatt károsabb, mint felnőttkorban (26%), „mindenkire káros”(1%) 

Az alkohol fogyasztásának hatásairól minden 14. tinédzser gondolja azt, hogy nem olyan veszélyes, mint mondják. 57%-uk ismeretei szerint függőséget, ugyancsak 57% ismeretei szerint egészségügyi problémákat okoz. 43 %-uk véleménye szerint káros hatása van a személyiségre, 33%-uk meglátása szerint a család jobban szenved, mint a fogyasztó, 32%-uk tudja, hogy az alkohol 18 év alatt károsabb, mint felnőttkorban. Minden tizedik jegyzi azt, hogy az alkohol a májat betegíti meg, 2%-uk, hogy árt az idegrendszernek, 1%-uk, hogy öntudatvesztést idéz elő, 1%-uk, hogy depressziót, alkoholmérgezést okoz. 

A legális és illegális drogokat kipróbálók arányának változása 


A kutatás szerint öt év alatt enyhén emelkedett (1%-kal) a partidrogot használók száma. A partidrogok hatásairól 1% gondolja, hogy nem olyan veszélyes, mint mondják, függőséget okoz 64%, egészségügyi problémákat 13% véleménye szerint. 37%-uk gondolja, hogy káros hatása van a személyiségre, 20 %-uk, hogy a család jobban szenved, mint a fogyasztó, 19%-uk, hogy 18 év alatt károsabb, mint felnőttkorban. Depressziót okoz 2%, a belső szervek roncsolódását 1%, elbutulást 1%, halált 1% véleménye szerint. 

A kutatásból kiderült: minden negyedik tizenéves volt már olyan környezetben, ahol drogot fogyasztottak. A tanulók 10%-a, azaz hozzávetőlegesen 1100 tanuló próbált ki illegális drogot, ez 4%-kal több, mint 2007-ben. Csökkent 2007 óta a rendszeresen cigarettázók részaránya, növekedett a kávét, extasyt, marihuánát fogyasztóké. Minden ötvenedik tizenéves napi rendszerességgel fogyaszt energiaitalt, míg hozzávetőlegesen 5700 tanuló fogyaszt havi rendszerességgel alkoholt. A legális drogokat nagyobb mértékben fogyasztják fiúk, illegális drogok fogyasztásánál általában nincs nemekre vonatkozó különbség, az LSD kipróbálását azonban fiú jegyezte. Többen cigarettáznak a városon lakók közül, marihuánát is az itt lakók fogyasztottak/fogyasztanak. 

Mi a véleményed a drogprevencióról?


A tizenévesek 1-2 évvel korábban próbálják ki mind a legális és az illegális kábítószereket, mint 2007-ben. A legális drogok szempontjából veszélyeztetett életkor a 11-12 éveseké, illegális drogok szempontjából pedig a 15-16 éveseké. A drogok kipróbálásának vezető oka a kíváncsiság, majd az alkalmazkodás, a félelem/szorongás. A tizenévesek 63%-a hasznosnak értékeli a drogprevenciós tevékenységeket, ezen belül a középiskolás lányok találják leginkább tanulságosnak a drogprevenciót szolgáló foglalkozásokat. A városon élő középiskolás fiúk gondolják leginkább azt, hogy a drogmegelőzést célzó találkozók inkább kíváncsivá teszik őket, mint megóvják. 

A válaszadók elsősorban családtagokkal, barátokkal osztják meg drogokkal kapcsolatos ismereteiket, tapasztalataikat, világhálón kutakodnak. A tizenévesek rendelkeznek ismeretekkel a cigaretta, kávé, alkohol, drog fogyasztásának következményeiről, azonban azok esetenként hiányosak, tévesek. 

Transindex 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr425030699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása