A fájdalom gyakori és természetes tapasztalata az embernek, és bár legtöbben csak alkalmanként nyúlnak gyógyszerhez, hogy csillapítsák azt, néhányan függővé válnak

 

Mik is tulajdonképpen a fájdalomcsillapítók?

Napjainkban rengeteg féle fájdalomcsillapító érhető el, az egészen egyszerűektől, melyet te is bárhol megvásárolhatsz - mint az aszpirin, ibuprofen és a paracematol - a jóval erősebb gyógyszerekig, melyek általában természetes vagy szintetikus ópiátokra épülnek, (morfin típusú készítmények) és csak orvos írhatja fel őket.

Használhatsz fájdalomcsillapítót akut, gyors lefolyású fájdalomra, mint izomhúzódás, periodikus fájdalmak vagy torokfájás. De a krónikus, súlyos fájdalmak is általánosak, úgy mint az ízületi fájdalmak, a hátfájdalmak, a krónikus fejfájás, vagy bármilyen sérülés okozta fájdalom.

Számos embernek van szüksége fájdalomcsillapítókra, néha erősebbekre és hosszabb távon. Ilyenkor felmerül a kockázat, hogy a szervezet hozzászokik (egyre nagyobb és nagyobb adag szükséges ugyanolyan hatás eléréséhez), és függővé válik tőlük (nem tudja túlélni a napot nélkülük, nem érzi normálisnak a gyógyszerhiányos állapotot).

Akkor van baj, ha a beteg a fájdalom elmúlása után is folyamatosan szedi a gyógyszereket. Ez lehet ún. néma függőség - ebben az esetben a gyógyszerhasználat eleinte szükséges volt, és a betegen nem mutatkoznak a függőség jelei. Más gyógyszerhasználók azonban, különösen ha ópiátokról van szó, ugyanúgy reagálnak, mint azok, akik az utcáról szerzik be a drogot: szélsőséges hangulatváltozásokat élhetnek át, vagy elérhetik a teljes nyugalmi állapotot.

Kiváltó okok

Az egyszerű fájdalomcsillapítók, melyeket a gyógyszertárban megkaphatsz, mint az aszpirin, ibuprofen vagy paracetamol nem okoznak függőséget. Bár fizikailag hozzájuk lehet szokni, hiszen enyhítik a fájdalmat, de pszichológiailag nem. Azonban vannak a fájdalomcsillapítóknak sokkal erősebb formái is, melyek például kodeint tartalmaznak. Bár a kodein-tartalom nagyon alacsony, tudni kell, hogy az ópiátok csoportjába tartozik (ugyanoda, ahova a morfium vagy a heroin), melyek akár leszedált, teljes nyugalmi állapotot is eredményezhetnek. Ez a hatás váltja ki a függőséget.

Hogyan csökkentsük a függőség kockázatát?

Ha nagyobb fájdalmaktól szenvedsz, és erősebb gyógyszerekre van szükséged, rendkívül fontos, hogy érezd a határokat: mikor vettél be elég gyógyszert ahhoz, hogy a fájdalom múljon, és mikor kezdesz függővé válni.

Néhány taktika, hogy egyszerűbb legyen

- Folyamatos orvosi ellenőrzés!

- Soha ne emeld meg az adagodat az orvos beleegyezése nélkül!

- Tájékozódj, hogy könnyebben észrevehesd a figyelmeztető jeleket!

- Vitassátok meg az orvosoddal a gyógyszer összes hatását - jót és rosszat egyaránt!

- Senkivel ne oszd meg, és senki számára ne tedd elérhetővé a gyógyszereidet!

- Soha ne utcai vagy illegális forrásból szerezd be a gyógyszereidet!

- Próbáld más fájdalomcsillapító technikákkal kombinálni (pl. próbáld csökkenteni a téged érő stresszt vagy nézz utána különböző terápiáknak)!

- Számos más kezelés is létezik, mellyel kezelheted a fájdalmat gyógyszeradag növelés nélkül - kérdezz rá az orvosodnál!

Napidoktor - Takács Nikolett

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr925001463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása