Látva a füstmentes Magyarország sikerét – ami sajnos nem jelenti azt, hogy a cigarettafogyasztás mérséklődött, de a passzív dohányzás kényszere jelentősen enyhült – talán meg lehetne próbálkozni az alkoholmentes Magyarország mozgalommal is. 

Addig is, amíg ez megtörténik, nézzünk szembe néhány problémával.

A magyarországi ivási szokások szerint nem inni – férfiak körében legalább is – a gyengeség, férfiatlanság jelének számít. Bár még soha nem láttunk ittas vezetésért kapott büntetést haverok által kifizetni, a másodlagos károkat –, munkavesztés, a gyors, praktikus helyváltoztatás hiánya, családi konfliktusok, stb. – általuk enyhíteni, mégis jól tudjuk, a haverok kedvéért sokan szinte bármikor bármit...

Nem hihetjük azt sem, hogy az alkohol kártékony hatása csak a férfiakat érinti.

A statisztikák szerint az alkoholtól függésben lévők nemi aránya 3:2, azaz minden 10 alkoholistából 6 a férfi, és 4 a nő.

Mikor van szó az alkoholtól való kóros függésről, azaz alkoholizmusról? Amikor valaki hangoztatja, hogy bármikor abba tudná hagyni, ha akarná, de nem megy le nap anélkül, hogy a szokott adagját, bizonyos mértékű alkoholt meg ne inna.

Mi ez a mérték? Ha valaki naponta megiszik 2 üveg (1 liter) sört – vagy annak megfelelő más alkoholt –, anélkül, hogy volnának absztinens hetei, hónapjai, akkor az alkoholfüggés állapota jelen van.

Kezdetben általában pszichés függésről van szó – az alkohol kedvező relaxáló hatása után vágyik sokszor tudattalanul a rendszeres ivó –, azonban a napi rendszerességgel bevitt alkohol lassan, de biztosan kikezdi a szervezetet: tönkreteszi a májat, legfőbb méregtelenítő szervünket, és hatása alá vonja az idegrendszert, minthogy zsíroldékony hatása következtében az idegrendszer átvivő anyagának, az acetilcholinnak a működését befolyásolja kedvezőtlenül. Ennek ellenére az alkohol iránti sóvárgás nem enyhül, a már kifejezett testi tünetek ellenére sem.

A napi rendszerességgel bevitt alkohol lassan, de biztosan kikezdi a szervezetet. Képünk illusztráció. Fotó: Pezzetta Umberto

Egészséges szervezet testsúlykilogramonként 0,1 gramm alkoholt tud lebontani. Ez azt jelenti, hogy egy 70 kilogramm súlyú személy – férfi legyen az illető, mert a nők lebontása hormonális jellegzetességeik miatt nem ilyen jó – 7 gramm alkoholt tud lebontani egy óra alatt.

Ha figyelembe vesszük, hogy kommersz italok egy decilitere mennyi alkoholt tartalmaz – a sör 4 gramm, a bor 8 gramm, a tömény 16 gramm – könnyen kiszámíthatjuk, hogy nem egészen 2 deciliter sör, vagy kicsivel kevesebb mint 1 deciliter bor, vagy egy felesnél kevesebb töményt képes egy 70 kilogrammos egészséges férfiszervezet lebontani.

Férfiaknál a napi elfogadható alkoholfogyasztás mértéke 30 grammban van maximálva, a nőké 20 grammban. Ez férfiak esetében kevesebb, mint 8 deciliter sört, vagy 4 deciliter bort, vagy 2 deciliter töményet jelent.

Tanácsos azonban szüneteket tartani – azaz nem mindennap fogyasztani alkoholt, hogy a szervezet kitisztulhasson, „fellélegezhessen” az alkohollebontás következményei alól. Heti két nap teljes alkoholmentességet javasol az egészségügyi világszervezet azoknak is, akik nem akarják nélkülözni az alkoholt mindennapjaikból, de törődnek egészségükkel.

Bár minden kultúra – vagy szemet hunyva támogatva, vagy tiltva – kapcsolatban van az alkohollal, olyan egyértelmű vizsgálat, mely azt igazolta volna, hogy kedvezőtlen a teljes absztinencia – nincs. A szív és érrendszerre gyakorolt kedvező hatás olyan minimális (vörösborból 1-2 deciliter) napi alkoholbevitellel elérhető, amely magyarországi szokások szerint nevetségesen kevés – így egyáltalán nem jellemző – azaz nem a szívünk védelmében váltunk az egymillió alkoholista országává...

FMH - Matyovszky Márta  

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr54999862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.