Hogyan előzzük meg az internetfüggőséget?         Manapság elég sok ember érint a probléma, különösen a fiatalokat. 

 

Napjainkban az internet oly mértékben része lett az életünknek, hogy valóban nehéz elszakadni tőle. Jóval túlment már használata azon, hogy jól jön a levelezéshez és a munkához, az információk gyors megkereséséhez.

A közösségi oldalak megjelenése óta különösen sokan használják baráti kapcsolataik fenntartására, a chatelés lehetősége sok esetben kiszorítja a személyes találkozókat. Ha mértéktartóak vagyunk az internet használatát illetően - ennek megfelelően nem ülünk olyan sok órát a számítógép előtt -, nincs ezzel semmi gond, ám egyre többen nem tudnak maguknak megálljt parancsolni, s olykor éjszakába nyúlóan a világhálón lógnak.

Hogyan lehetne ezen segíteni, lehetséges a megelőzés? Akik bajban vannak, sokszor maguk is tudják ezt, s tisztában vannak a függőség jeleivel. Másoknak azonban nem jut eszükbe az önvizsgálat, annyira életük részévé vált a netezés.

Amennyiben tisztában vagyunk a függőségünkkel, a legcélszerűbb először elismerni azt, majd átgondolni, hogy mit tehetünk ellene! Először is gondoljuk át, hogy milyen tevékenységeket végezhetünk el az internet nélkül is! Mennyi az az idő, amit teljesen feleslegesen töltünk a világhálón, akár számítógép előtt, akár mobilon keresztül?

Csökkentsük le a szükségtelenül gép előtt töltött időt, illetve redukáljuk le a számítógéppel történő tanulás idejét! A szükséges internet előtt töltött idő magába foglalja, hogy elektronikusan olvasunk el egy jegyzetet, kötelező olvasmányt, e-könyvet.

Olykor teszteket kell kitöltenünk az interneten, tanfolyamon kell részt vennünk. Ez is rendben van. Esszék, dolgozatok, tanulmányok írása, feladatok elvégzése, e-mailek elolvasása és megírása: ez szintén szükséges, különösen, ha azok munkánkhoz, tanulmányainkhoz tartoznak.

Gondoljuk azonban át: ha egy olvasmány, egy jegyzet nem csak elektronikus formában érhető el, miért ne maradjunk a hagyományos olvasásnál? Össze lehetne-e jönni a többi diákkal kitölteni egy tesztet, megvitatni egy tanulmányt, megoldani egy feladatot közösen, ahelyett, hogy interneten keresztül kommunikálnánk?

A szerzőkkel is lehet beszélni előadások után, e-mail küldés helyett. Jöjjön akkor a feketeleves, azaz a lényegében teljesen szükségtelenül internet előtt töltött idő, amely már a függőséghez vezet! Ilyenek például a számítógépes, internetes játékok, a közösségi oldalak használata, az online randizás és cyberszex oldalak használata.

E-mailek küldése és fogadása, amelyeknek semmi közük sem a munkához, sem a tanulmányokhoz: mindezekbe beleértendő a mobilon keresztüli internetezés is. Mit lehetne tenni a számítógép előtt üldögélés helyett? Nos, számos dolgot: például, elmenni sportolni, csatlakozni egy sportklubhoz, táncklubhoz, vagy bármilyen csoporthoz, esetleg művészkörhöz.

Egész biztos, hogy a Facebookot is le tudjuk cserélni a barátainkkal való személyes találkozásokra, ha nem is minden héten. Ismerkedni személyesen is jó, és azonnal megvan a személyes találkozás hatása, s megtudjuk, hogy akarunk-e attól a fiútól/lánytól valamit, vagy sem.

Ez az interneten csupán néhány levélváltás után fog kiderülni. Az e-maileket cseréljük le személyes beszélgetésekre: nem csak nyitottabbá tesznek bennünket ezek a találkozások és feltöltenek élményekkel, de az internetes kommunikációban gyakori félreértéseket is elkerülhetjük.

Egyébként pedig, bár már divatjamúlt, egy kézzel írott levél sokkal személyesebb és sokan jobban is örülnek neki, mint egy e-mailnek. Ami pedig azokat illeti, akik állandóan úgy érzik, minden üzenetre azonnal reagálniuk kell, gondolkodjanak el azon, hogy valóban szükséges-e ez!

Felesleges stresszt okoznak maguknak, ráadásul a telefon pittyegése, mert új üzenet érkezett, még a személyes találkozókat is megzavarhatja. Nem rossz ötlet lenémítani a telefonunkat, ha valakivel beszélgetünk, hogy teljes mértékben rá figyelhessünk, különösen, ha egy baráti találkáról van szó, és főleg, ha egy randiról!

Napidoktor

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr135001546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása