Az előző cikkekben főként a klasszikus értelemben vett családról, a férfi/apa szerepről szóltam. Azonban az életben nem csak ilyen családokkal találkozunk. Mi vezethet a váláshoz? Mit jelent a gyermek láthatása? Hogyan élik meg a szülők a válást? És hogyan élik meg a gyermekek? Most ezekre a kérdésekre keressük a választ 

 

Házasság-gyermekvállalás

Amikor egy férfi és egy nő családot alapít, általában azzal a szándékkal teszi, hogy ez egy életre szóló esemény lesz. Gyermeket is úgy vállalnak, hogy terveik szerint azt a gyermeket közösen nevelik fel. Ez a klasszikus példa, persze vannak kivételek, például, amikor egy házasság azért köttetik meg, mert a gyermek már útban van. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy ezek a házasságok nagyobb számban bomlanak fel.

Az apa szerepe a válás után

Egy amerikai felmérés megdöbbentő adatai szerint a mai kisgyerekes szülők, vagyis a 18 és 34 év közötti korosztály egynegyedét már egyedülálló anya vagy apa nevelte fel.

Itt szeretném megjegyezni, hogy véleményem szerint téves fiatal hölgyeknek az az elképzelése, hogy gyerekkel férjet lehet fogni. Ugyanis akinek már van gyereke, az tudja, hogy ez nem így működik, sőt. A szülést követő időszak az egész család életében igen nehéz. Az élet ekkor nem csak fenékig tejfel, annak ellenére, hogy az egyik legcsodálatosabb szakasza annak. Új feladatok, kialvatlanság, kirekesztettség érzése, esetleg szülés utáni depresszió, elhidegülés a párok között, olyan problémák, melyeken csak akkor lehet szakítás nélkül túllenni, ha a gyermeket közösen, örömmel vállalták, kapcsolatuk elég stabil.

A válás folyamata

Maga a válás nem ott kezdődik, hogy a bíróság kimondja a felek szétválásának a tényét. Ez egy sokkal hosszabb folyamat, mely ott kezdődik, hogy a felek/szülők felismerik, hogy a házasságuk már nem működik, problémáikat nem tudják közösen megoldani. Vannak párok, akik még - nagyon helyesen - megpróbálkoznak párterápiával, családterápiával, vannak azonban, akinél már ekkor megfogalmazódik a válás lehetősége, mint számukra egyetlen kiút.

És természetesen a válás nem ér véget a bíróságon, különösen nem, ha közös gyermek is van. Hiszen a láthatások, az ünnepek alkalmával mindenképpen találkoznak, ezért nem mindegy, hogy a válás hogyan zajlik le. 

Az apa szerepe a válás után

A gyermek láthatása

A gyermek láthatása azt jelenti a gyakorlatban, hogy meghatározott időnként, például hetente, kéthetente a különélő szülő egy-két napig együtt lehet a gyermekével, sőt az iskolai szünetek, illetve az ünnepek időtartamából is jár neki egy meghatározott hányad.

Az a legjobb eset, amikor a szülők közösen, megegyezve tudnak arról dönteni, hogy a gyerek/gyerekek kinél maradjanak, ki mikor viheti el és láthatja a gyermekeket stb. Ha "szép" válásról beszélünk, ezt a szülők szinte zökkenőmentesen el tudják intézni, sokszor nem is ragaszkodva a pontos időpontok megjelöléséhet (kéthetente, karácsonykor stb.).

Amikor a szülők válóperben állnak egymással, a bíróság mindenképpen gondoskodik arról, hogy a gyermekek láthatása rendezett legyen.

Ha válóper ugyan nincs, de rendszeres nézeteltérések adódnak a gyermek láthatása kérdésben, akkor a gyámhivatal dönt a kérdésben.  Ez alól kivételt jelent, ha viszont válóper vagy gyermekelhelyezési per van folyamatban, a bíróság dönt! 

Az apa szerepe a válás után

Apa szerepe a válás után

Tapasztalataim szerint - bár erről semmilyen adatot nem olvastam - az esetek nagy részében a gyermek az anyához kerül. Ilyenkor a már korábban vázolt apaszerep, illetve apai feladatok csorbulhatnak, még kevesebb lehetősége van az apának, hogy gyermekével legyen. Nagyon fontos, hogy az anya soha ne használja eszköznek a gyermeket a volt férje ellen.

Kutatások szólnak arról, hogy a válást követő időszakban még a gyermekek nagy része jónak tartja a kapcsolatát az apával, ahogy azonban múlik az idő a válás után, az anyánál maradt gyermekek egyre kisebb része mondja jónak kapcsolatát az apával. Ez elgondolkodtató.

Sokan azt gondolják, hogy a válás következtében kialakult csonka család ténye befolyásolja negatívan a kamaszok életét, azonban kutatások azt mutatják, hogy nem a csonka család, hanem sokkal, inkább maga a válás folyamata, az azt megelőző, illetve az azt követően kialakult helyzet okolható ezért.

Gyermeke helyzete

Sokat hallom emlegetni, hogy nem probléma a válás, nem viseli meg a gyermeket, ha azt a szülők intelligensen intézik. Véleményem szerint ez nem így van. Bármennyire jól vállnak el egymástól a szülők, az a gyermek életében mindenképpen nyomot hagy.

Kezdve attól, hogy a gyermekek esetleg magukat okolják a válásért, folytatva azzal, hogy kevesebb figyelem jut rájuk ebben e helyzetben, és befejezve azzal, hogy nem mindegy milyen példát fognak későbbi életükben követni. Fokozottan előtérbe kerül az alkohol, a drog, a dohányzás, mint problémamegoldó eszköz kérdése. 

Egészségtükör 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr624953573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása