Nagy hangsúlyt kap, hogy a képek nem csak a szemet, hanem a lelket is gyönyörködtetik.

 

Budapest belvárosában, elegáns környezetben a Csók István Antikvitásban állították ki a szeptember végén rendezett PsychArt24 művészeti maratonon készült legjobb alkotásokat. A december 12-29. között megtekinthető 70 festményről valószínűleg senki nem mondaná meg, melyiket készítette profi művész és melyiket pszichiátriai beteg.

A Moravcsik Alapítvány és a Budapest Art Brut Galéria idén már harmadik alkalommal szervezte meg a 24 órás művészeti maratont, ahol profi festőművészek, s az utcáról betért hétköznapi emberek együtt ragadtak ecsetet pszichiátriai betegekkel. Mint Simon Lajos, a Moravcsik Alapítvány elnöke a keddi kiállítás-megnyitón elmondta, a PsychArt24 célja, hogy a személyes élményen keresztül megváltoztassa a mentális betegekkel szembeni előítéleteket. Nemzetközi tapasztalatok bizonyítják, hogy ez a legjobb módszer a stigmák elleni küzdelemhez.

A szeptemberi rendezvényen összesen 184 alkotó összesen 264 képet festett, ezekből válogatták ki a legjobb 70-et, amelynek csaknem felét mentális betegek alkották. Simon Lajos szerint ezek a művek nem csak a közönség számára jelenthetnek sokat, hanem kiállításuk fontos lépés lehet az alkotók gyógyulásában. Egy ilyen élmény ugyanis „segítheti a meggyengült énkép megerősödését".

A kiállítást hivatalosan Dr. Bitter István, a SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatója, a Magyar Pszichiátriai Társaság tiszteletbeli elnöke nyitotta meg kedden. Köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy a professzionális és mentális beteg művészek ilyen közös munkája nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában egyedülálló. 

Weborvos 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr424962848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása