A hepatitisz C fertőzés kórokozója egy vérrel terjedő vírus, aminek kimutatására 20 éve van lehetőség hazánkban. Magyarország a közepesen fertőzött országok közé tartozik, a fertőzöttek száma a becslések szerint 70 – 100 ezer lehet.

 

Napjainkban a terjedés leggyakoribb módja az intravénás droghasználat. A nem steril, más személy által már használt injekciós tű, illetve egyéb a drogozáshoz használt eszköz, vagy maga az anyag terjesztheti a fertőzést. Az orrüregbe juttatott kokain is fertőzést okozhat , amennyiben a felszíváshoz használt eszközt , ami vérrel szennyeződött, többen is használták. 


A múltban leggyakrabban a vérátömlesztés és a vérkészítmények adása volt a vírus forrása. Manapság a véradók olyan kiterjedt és precíz szűrővizsgálatokon mennek keresztül, hogy az ilyen módon fertőzöttek száma szinte nullára csökkent. Az egészségügyi ellátással kapcsolatos hepatitisz C vírus átvitel lehetősége még mindig előfordul a művese kezeltek körében, bár számuk csökkenő tendenciát mutat. 

Az egészségügyi dolgozóknál előfordulhat, hogy az ismerten hepatitisz C vírust hordozó beteg vérvétele, vagy injekció beadása kapcsán a vérrel szennyezett tű sérülést okoz. Ezekben az esetekben ritkán, kb. 1-2 % valószínűséggel alakul ki fertőzés. A nyálkahártyákra, szembe, szájba fröccsenő vér és testváladék is fertőződést okozhat. 

A vírus szexuális úton átvihető, de ennek lehetősége csekély . A fertőzés rizikója azoknál a heteroszexuálisoknál fokozott, akik gyakran váltogatják partnereiket. A homoszexuális férfiak körében szintén az átlagosnál több fertőzés tapasztalható. A szexuális aktus bármely formája során átvihető a vírus, de az átvitel lehetőségét leginkább az anális szex növeli meg. A vírus terjedése kondom használattal megelőzhető. A monogám, heteroszexuális kapcsolatokban évtizedek elteltével sem igazolták a vírus átvitelt, ezért a kis fertőzési lehetőség miatt a kondom használata ezekben a kapcsolatokban nem szükséges. 

A tetoválás, testékszerek és az akupunktúra is forrása lehet a fertőzésnek, amennyiben a beavatkozás során nem steril eszközöket használnak. 

A hepatitisz C vírussal fertőzött anyáról az újszülöttre a szülés során juthat át a C vírus. Ennek előfordulása 5 % körüli. Emiatt azonban nem szükséges császármetszést választani, a szülés normál úton is végbemehet. A hepatitisz C vírussal fertőzött anyát a szoptatástól eltiltani nem szükséges. 

A mindennapi életben a hepatitisz C vírussal fertőzött személy családtagjai nincsenek fertőzési veszélynek kitéve. Az éles tárgyak használata során (ami sérülést, vérzést okozhat) pl. kés, olló azonban fokozott óvatosság szükséges. Hangsúlyozott fontosságú a vírust hordozó személy számára a saját fogkefe és manikűrkészlet használata. 

A rendszeres alkohol fogyasztás fokozza a hepatitis C vírus okozta májbetegség súlyosságát. Sőt az alkoholisták körében gyakoribb a C vírus előfordulása egyéb rizikótényező nélkül is . 

Összefoglalva tehát azt mondhatjuk, hogy néhány extrém élethelyzetet kivéve az átlag lakosság nincs kitéve a hepatitisz C vírus fertőzésnek. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ne féljünk a C vírus okozta májbetegségben szenvedő rokonainktól, munkatársainktól, nem jelentenek veszélyt számunkra. 

Dr Fried Katalin

Szent László Kórház, Budapest 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr454962871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása