A szakirodalom 1981t-től használja az Acquired Immunedeficiency Syndrome (AIDS) elnevezést, magát a Humán Immundeficiencia Vírust (HIV) azonban csak három évvel később tudták azonosítani. Ezután rohamosan nőtt a felfedezett az altípusok száma, az első izolátumhoz hasonlóakat sorolták az egyes csoportba, míg a többit, a nyugat-afrikai törzseket a kettes csoportba. A HIV-1 vírusok altípusai nem csak földrajzilag különülnek el egymástól, hanem a terjedési mód preferenciája tekintetében is. Európában és Észak-Amerikában a B alcsoportú vírusok fordulnak el leggyakrabban, ez elsősorban a melegek és biszexuálisok között terjed. Thaiföldön az E altípus, Zairében, Brazíliában és Romániában az F altípus terjed, amely elsősorban heteroszexuálisok útján terjed.

Egyes felmérések szerint eddig összesen 50 millióan fertőződtek meg a vírussal, és ebből 30 millióan el is hunytak Ma évente valamivel több mint 2,5 millió új esetet és 2 millió halottat jelentenek. Magyarországon 2009-ben összesen 140 HIV fertőzöttek, 23 AIDS esetet és ehhez kapcsolódóan 9-en halálesetet jelentettek be. Nálunk többnyire a meleg férfiak között terjed, anyáról-magzatra, illetve kábítószerezéssel történő átvitel évente egy-egy eset fordul elő.

A másodlagos prevenció legfőbb célja, hogy könnyen elérhető, megbízható gyors teszteredmények álljanak rendelkezésre. Az alábbi intézmények megfelelő feltételekkel rendelkeznek ezen feltételek tekintetében:

-Országos Epidemiológiai Központ 
- a volt regionális ÁNTSZ laboratóriumok
- Szent László kórház
- Országos Vérellátó Szolgálatnál

A szűrések önkéntesek, ingyenesek, név nélkül igénybe vehetők, akár többször is. Különösen a rizikó csoportba tartozók figyelmét kell felhívni a szűrés lehetőségére. A pozitív eseteket jelenteni kell az Országos Epidemiológiai Központnak. A fertőzött gondozásba vétele, ellátása már a betegek adatainak az ismeretében történik.

Bár folyik a kutatás különböző oltások kidolgozására, ez egyelőre még sikertelen. A betegség teljes mértékben nem gyógyítható, azonban a progressziója lassítható, és az új kezeléseknek köszönhetően a betegeknek nem csak az életkilátásai javultak, hanem életszínvonaluk is. 

Prevenció az egészségért

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr234923871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása