A szexuális betegségek primer prevenciós programok két fő téma körül tömörülnek, az óvszer használat, illetve a felelő szexuális magatartás szorgalmazása. A becslések szerint világszerte évente 330 millió érintkezik valamilyen szexuálisan terjedő betegséggel. A legnagyobb számban a Trichomonas-fertőzés fordul elő, mely 120 millió főt érint, ezután jön a Chlamydia 50 millióval, valamint a Gonorrhoea 25 millió megbetegedéssel. A HIV-fertőzöttek számát ma 42 millió főre becslik. Magyarországon a következő módon alakulnak a számok. A Chlamydia 754, a Gonorrhoea 872, a nem gonorrhoea eredetű nemi gyulladások 12 837, míg a HIV 1771 főt érintenek.


Sok primer prevenciós program fókuszában az óvszer használatának szorgalmazása áll. Bár használata sok betegség ellen véd, de mégsem az összes ellen. Az óvszer nem nyújt védelmet azon bőr-bőr-, seb-bőrterjedésű fertőző források ellen, amelyek olyan területeken helyezkednek el, amelyet az óvszer nem takar, ilyen lehet a humán papillóma vírus, a herpesz szimplex vírus, a szifilisz okozta elváltozás. Az óvszer további problémája az, hogy sérülékeny, főleg akkor, ha nem megfelelő típust választanak vagy nem tartják be az alkalmazási utasításokat. Kutatások kimutatták, hogy ezen programok nem befolyásolták a serdülők szexuális szokásait, és ezek után sem alkalmaztak rendszeresen óvszert. 
Egyéb eredmények tükrében azon programok, amelyek a partnerszám csökkentésére irányulnak viszont jelentős sikereket értek el, így nem csak csökkent az alkalmi szexpartnerek száma, de mérséklődött az olyan szexuálisan terjedő betegségek pervalenciája, amelyek terjedését az óvszer sem volt képes megakadályozni.
A programok egy másik csoportja a közösülés nélküli szexuális együttlétet szorgalmazzák. Ennek két problémája is van, egyrészt ez nem véd a szexuálisan terjedő betegségek ellen, másrészt a felfokozott izgalmi állapot igen könnyen közösüléshez vezethet, úgy hogy a résztvevők már aligha gondolkoznak tiszta fejjel.
A szexuálisan terjedő betegségek komoly terheket rónak az egészségügyre. Bár továbbra is kell/kellene szorgalmazni az óvszer használatát, nagyobb hangsúlyt kellene fektetni azon programokra, amelyek a megfelelően felelős szexuális magatartást célozzák meg, hogy a szereplők ne csak a fertőzést kerüljék el, hanem az egyéb súlyos komplikációkat is, mint a meddőség.

Prevenció az egészségért 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr784923883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása