Pest megye – December 1-je az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome), azaz a szerzett immunhiányos tünetegyüttes világnapja. Magyarországon 1987 és 2012. szeptember 30. között 333 halálesetért volt felelős az AIDS – közölte az ÁNTSZ.

Idén szeptember 30-áig 33 új AIDS-megbetegedést regisztráltak az Országos Epidemiológiai Központban, és 166 új HIV-fertőzött került a nyilvántartásba – írta az ÁNTSZ, megjegyezve, hogy ezek az értékek meghaladják az elmúlt évben bejelentett fertőzöttek számát.

Mint írták, a betegek túlnyomó többsége homo-, illetve biszexuális. Magyarországon egészségügyi ellátáshoz köthető fertőzés már évek óta nem történt – emelték ki. A nyilvántartott HIV-pozitív emberek kétharmadát Budapesten és Pest megyében diagnosztizálták.

Hogyan kapható el a fertőzés?

Az ÁNTSZ közleményében kifejtette: a HIV- (emberi immunhiányt okozó) vírus a fertőzött ember vérével, nemi váladékával, vért tartalmazó váladékaival, fertőzött vérrel szennyezett eszközökkel (például injekciós tűvel), valamint anyatejjel vihető át. Vérkészítménnyel való átvitelének esélye, a szigorú ellenőrzések miatt ma már igen kicsi.

70-80 százalékban nemi úton történik a fertőződés, ennek megfelelően legveszélyeztetettebbek a partnerüket gyorsan váltogató heteroszexuálisak, a homo- és biszexuális férfiak, az intravénás kábítószerélvezők és szexuális partnereik, a prostituáltak és klienseik, valamint azok partnerei (ezek együtt alkotják az úgynevezett rizikócsoportokat).

A nők fogékonyabbak a fertőzésre, mivel a spermában sokkal több vírus van, mint a vérben és aktus során nagyobb mennyiség jut a szervezetükbe. Megnő a fertőzés valószínűsége, ha egyidejűleg valamilyen egyéb nemi betegség is fennáll.

A fertőzés tünetei, stádiumai

A HIV-vírus okozza az AIDS-et, amely immunhiányos betegség. A fertőzést követő 4 héten belül az esetek 50-90 százalékában influenzára emlékeztető tünetek jelentkeznek: kiütések, nyirokcsomó-megnagyobbodás, láz, ízületi és izomfájdalom. Ezek a tünetek néhány hét alatt maguktól, kezelés nélkül elmúlnak. Ugyanakkor a vírus az immunrendszer működését gyengítve az évek során szinte teljesen elpusztítja azt, így a HIV-fertőzötteknél kialakul az AIDS. A betegek halálát többek között különböző fertőzések, daganatos betegségek és az idegrendszer károsodása okozhatják.

• 2011-ben 330 000 gyermek fertőződött meg. A HIV-pozitív terhes anyák kezelése azért fontos, mert így megakadályozható, hogy a születendő gyermek a terhesség alatt, illetve a szoptatási időszakban elkapja a fertőzést.

• 2011-ben, az AIDS-árvák száma – azaz azok a gyermekek, akik egyik vagy mindkét szülőjüket a betegség következtében veszítették el – 17.3 millió volt.

• A 15-24 éves fiatalok között 2011-ben 4.8 millió, a 10-19 évesek között pedig 2.2 millió HIV-fertőzött gyermek élt. Ez azt mutatja, hogy ha el akarjuk érni egy AIDS-mentes generáció megszületését, akkor a jövőben szülővé váló mai fiatalok között is komoly erőfeszítéseket kell tenni az információátadás, a tájékoztatás, és az ellátáshoz való hozzáférés területén.

Heveny fertőzés: Nem alakulnak ki minden betegen tünetek, de általában rossz közérzet, láz, ízületi fájdalmak, torokfájás, többszörös nyirokcsomó duzzanat, ritkábban kiütések jelennek meg. Ezek néhány nap, ill. hét alatt spontán, kezelés nélkül megszűnnek. Ebben az első szakaszban igen magas a vírusszám, éppen ezért nagyon erős a fertőzőképesség.

Tünetmentes HIV fertőzés: 3-7 évig tarthat az az időszak a fertőződés után, amíg lényeges klinikai tünetek nincsenek. Ebben az állapotban is fennáll a fertőzőképesség.

Tünetes HIV fertőzés: Amennyiben az immunrendszer és a vírus egyensúlya megbomlik, fokozatosan olyan tünetek jelennek meg, amelyeket a betegség “gyanújeleinek” nevezünk. Elhúzódó nyirokcsomó duzzanat alakul ki legalább két különböző testtájékon, és legalább három hónapig fennállnak és ez semmilyen más betegséggel nem magyarázható. Szokatlan bőrgyógyászati kórképek jelentkeznek, pl. övsömör. Lehetnek gyorsan szaporodó vírusos szemölcsök, terápiára nem reagáló gombás fertőzések a hüvelyben, a szájban. Jellegzetes a súlyos faggyútúltengés okozta arcbőrgyulladás. Előfordulhat ezen kívül tartós hasmenés, jelentős fogyás, éjszakai izzadás stb. Erre a szakaszra jellemző, hogy a funkciózavarok még visszafordíthatóak.

AIDS betegség: A HIV fertőzés utolsó stádiuma az AIDS betegség stádiuma. Átlag 10 év után alakul ki. Ebben a szakaszban már visszafordíthatatlan az immunrendszer károsodása. Az ún. “indikátorbetegségek” jelentkeznek, melyek fertőző és rosszindulatú daganatos betegségek, pl. a TBC,  a Kaposi-szarkóma és egyéb bőrdaganatok, gyakran kiújuló herpesz fertőzések, arc- és homloküreg-gyulladás, kiterjedt gombás fertőzések a bőrön, ill. a belső szervekben. Később egyéb rosszindulatú daganatok kialakulása jellemző. A beteg halálát tehát nem maga a HIV, hanem az általa okozott immunkárosodás és annak fent részletezett következményei valamely fertőzés vagy tumor okozza.

Nagyon fontos a fertőzöttség mihamarabbi felismerése

1986 óta kötelezően szűrik HIV-re az összes véradót és szervdonort, az egyéb nemi betegségben szenvedőket és azokat is, akik önként jelentkeznek a vizsgálatra, ezenkívül azok, akik valamely rizikócsoportba tartoznak.

Az ÁNTSZ kiemelte, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint már lehet lassítani a vírus szaporodását. Minél korábban ismerik fel a HIV-pozitivitást, annál előbb kezdhetik el a fertőzöttek kezelését, így nőhet a tünetmentesen leélt életévek száma – tették hozzá.

Budapesten az Országos Epidemiológiai Központban, továbbá országszerte több mint száz helyen végeznek ingyenes, anonim szűrővizsgálatot egész évben – hangsúlyozta az ÁNTSZ.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban nyilvánította december 1-jét az AIDS elleni világnappá, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a nemzetközi összefogás szükségességére.

Az UNICEF azon dolgozik, hogy 2015-re az új fertőzések száma a gyerekek körében nulla legyen.

DabasRégió - Moldován Ágnes

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr94944223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása