A kábítószer minden olyan anyag, akár legális (gyógyszerek), akár illegális, amely az egyén testi és/vagy szellemi funkcióit kis mennyiségben is erőteljesen befolyásolja, az agy kémiai működését módosítja, veszélyes magatartást produkál, a szer hiánya vagy a megszokott adag jelentős csökkentése hiánytüneteket (megvonási tüneteket) idéz elő, amelyek az egyént a szer ismételt bevételére készteti. Nem ritka, hogy a kábítószer mellett az illető alkohollal, illetve az orvos által szedett nyugtatókkal keveri. Magyarországon a kábítószer élvezők felmérése nehéz, de az elmondható, hogy 2009-ben 13 140 egyén jelent meg kezelésen, ebből 3 802 egyén jelentkezett első alkalommal. A kábítószerek közül a nyugtató típusú kábítószerek azok, amelyek halálos áldozatot követeltek 195 eset, második helyen állnak az opiátok 32 esettel.

Különösen aggasztó a fiatalok érintettsége. A Nemzeti Drog Fókuszpont szerint: „az elmúlt négy évben mintegy másfélszeresére nőtt a 9. és 11. évfolyamos diákok drogérintettsége. A tanulók közel egyharmada (30,7%) fogyasztott már valamilyen tiltott vagy legális drogot (2006: 20,3%). A legnagyobb változás az amfetaminok használata esetében volt megfigyelhető, ahol több mint másfélszeresére nőtt a kipróbálók aránya (2006: 5,7%, 2010: 8,7%). Bár a visszaélésszerű gyógyszerhasználat korábban a lányok körében volt elterjedtebb, a jelenlegi adatok szerint a nemek közötti különbség eltűnni látszik.” Leggyakrabban kannabiszt fogyasztanak (23,7%), a második helyen áll a gyógyszer, illetve az alkohol gyógyszerrel párosított abúzus (12,1%). Az összes többi kábítószer együttvéve szintén magas értékre rúg (14%).

Az idősebb korosztályban a következőket lehet elmondani a Nemzeti Drog Fókuszpont szerint: „A 2007-es felnőtt népesség országos reprezentatív mintáján készült kutatás (Paksi és Arnold 2007) alapján a megkérdezett 18-64 éves korosztály 9,3%-a fogyasztott már életében valamilyen tiltott szert. Az éves prevalencia érték 2,6%, az előző havi prevalencia érték pedig 1,3%. A fiatal felnőtt populációban a szerfogyasztás a 18-64 éves népességben tapasztalthoz hasonló, csak gyakoriságában tér el attól. A 18-34 éves korosztály 20,9%-a fogyasztott már életében valamilyen tiltott szert, az elmúlt évben 6,4%-uk, az elmúlt hónapban pedig 3%-uk.” A felnőtt korosztályban a következőképpen alakulnak a leggyakrabban alakult szerek: kannabisz származékok (életprevalencia 8,5%), az ecstasy (2,4%), az amfetamin (1,8%) és a hallucinogének (1,4%).

Az elsődleges prevenció kiemelt fontosságú, nem csak a kábítószereknél, hanem az alkohol és dohányzás esetén is. Ide azok a programok tartoznak, amelyek a szerhez kapcsolódó különböző információkat közölnek, főleg annak veszélyeiről. Emellett motiválni kell a hallgatóságot a nemet mondásra. Nem szabad megfeledkezni, hogy a felnőtt egy serdülő szemében mindig „gyanús” lesz, így törekedni kell kiképzett kortárssegítők toborzására, akik valamilyen szinten a negatív kortárshatást enyhíteni. Tartalmilag az elrettentés nem bizonyul sikeresnek. Az effajta csoportfolyamatoknál azok, amelyek nem interaktívak nem érnek el túl jó eredményt, ezzel szemben interaktív foglalkozásokkal a hatáserősség elérheti a 15-40%-ot. Kutatások bebizonyították, hogy a hallgatóknak fontosabb a program kivitelezése, mint maga a tartalmi elemei. A legeredményesebbek a készségfejlesztésen alapuló foglalkozások, például ’Mondj nemet a kipróbálásra’. Erről azonban nem csak beszélni kell, hanem különböző szerepjátékokkal kell szemléltetni. A programok másik fontos eleme maga a foglalkozás hossza. Összességében el lehet mondani, hogy a minimális hossz, amelynél eredményt lehet elérni az a 10 óra. Legjobb, akkor, ha 3 éven keresztül, évi 10-30 órás foglalkozásokon vesznek részt a hallgatók.

A kábítószerezésnél további fontos elem azoknak a helyeknek az ellenőrzése, pályaudvarok környéke és szórakozóhelyek, ahol könnyen lehet szerhez jutni. Természetesen ehhez megfelelő ellenőrzés szükséges, hisz olykor az utcán sétálva lépnek oda az emberhez megkérdezni, hogy „Kell-e valami? Fű, speed, eki?”, mindezt úgy, hogy a különböző rendfenntartó kocsik ott haladnak el tőlük néhány méterre.

A kábítószer áldozatai leggyakrabban a serdülők, akik a kábítószer használatát státusz-szimbólumként élik meg és gyakran nincsenek tisztában, hogy olykor egyetlen kipróbálás is elegendő, hogy életük egy olyan lejtőn induljon le, ahonnan már sohasem fognak visszakapaszkodni és a végén egy sötét sikátorba végzik megkéselve. 

Prevenció az egészségért 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr594923879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása