Néhány hónapon belül megugorhat a HCV-vel fertőzöttek száma.

 

Két éve nincs drogstratégiája az országnak, mert 2010-ben visszavonták az egy évvel korábban elfogadott dokumentumot. A minisztériumban azt mondják, mindegy, hogy van-e drogstratégia, az eredményeket "a terepen dolgozó elkötelezett szakemberek érik el". Pénzt azonban nem költenek rájuk, de az éves drogjelentésből is kitöröltek mindent, ami a kormány drogpolitikájának hiányosságaira mutatott rá. A kihagyott részletekből szemezgettünk – írja a Népszava – online

A nemzeti drogstratégia hiányában teljesen bizonytalanná vált a drogbetegeket segítő szervezetek ellátása, senki nem tudja, mikor és mire kaphat pénzt - mutatott rá a magyarországi droghelyzet legsúlyosabb hiányosságára Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) drogpolitikai szakértője. Szükség van rövid-, közép- és hosszú távú tervekre, ezek hiányában ugyanis a pénzosztás teljesen esetlegessé válik – tette hozzá a szakember.

De nézzük a kimaradt részleteket: A 2011-es évben a prevenciós tevékenység iránti érdeklődés beszűkülése volt tapasztalható, aminek oka elsősorban a források csökkenésében, másodsorban a stratégiai iránymutatás hiányában keresendő" - sem pénz, sem stratégia, mondják a szakemberek, ám erre már nem volt kíváncsi a minisztérium, így egyszerűen kivágta a jelentésből, amint azt a megállapítást is, miszerint: "a közvetlen és közvetett halálesetek között is több olyan egyén található, aki a halála előtti egy-két évben kezelést kezdett az addiktológiai ellátórendszerben, ami felhívja a figyelmet a halálozás megelőzésére irányuló fokozottabb erőfeszítések szükségességére". Nem egy olyan eset volt tehát, amikor bár a betegek bekerültek az ellátórendszerbe, de nem tudtak rájuk kellő figyelmet fordítani a szervezetek, aminek következtében nem sokkal később életüket vesztették - ez a mondat sem tetszett az Emberi Erőforrások Minisztériumának – húzza alá a lap.

Az aktív injektálók 32,8%-a volt HCV fertőzött" - olvasható másutt, amit vélhetően azért nem tűrhettek meg a legfelső körök, mert miután még ki sem írták a szükséges pályázatokat, a segítőknek egyebek mellett steril fecskendőkre sincs pénzük. Így a drogfogyasztók használt tűket használnak; az egészségesek éppúgy, mint a Hepatitis C vírussal fertőzöttek. Mi következik ebből? Hogy néhány hónapon belül megugorhat a HCV-vel fertőzöttek száma, ami már nem csupán a kábítószerrel élők problémája - ez szintén olyan súlyos kritika, amelyet nem szívesen látott volna jelentésében a kormány. Csakhogy az a kijelentés is eltűnt az éves országjelentésből, amely arról számolt be, hogy a legnagyobb problémát az állam által hivatalosan is támogatott tudatmódosító szerek (elsősorban az alkohol) okozzák.

Ezt a mondatot – folytatódik a cikk - talán azért hagyták ki a Nemzeti Drog Fókuszpont összegzéséből, mert a Pálinka Nemzeti Tanácsnak nem tetszett volna. A Nemzeti Drog Fókuszpont feladata, hogy összegyűjtse és kezelje a kábítószer-fogyasztással összefüggő hiteles és nemzetközi elvárásoknak is megfelelő információkat, amelyeket a lisszaboni székhelyű Európai Kábítószer- és Kábítószer-függőség Megfigyelő Központjának (EMCDDA) is továbbít. A cenzúrával tehát nem csupán a szakma, de Európa előtt is lejáratták magukat a dolgozat politikus lektorai – húzza alá a lap.

Weborvos

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr254923858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása