Egyre több szintetikus drog érkezik Európába, amelyeket nehéz azonosítani, rövid és hosszú távú hatásaik pedig ismeretlenek – közölte a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (KKEM). 

 

Az Európai Unió kábítószer-fogyasztással foglalkozó hivatalának 17. éves jelentése rámutat arra is, hogy – feltehetően a válság miatt - aggasztó módon nő az injekciót használó kábítószerfüggők körében a HIV-fertőzés Görögországban és Romániában. 

Míg a marihuána és a kokain továbbra is a legnagyobb mértékben fogyasztott tiltott drogok, új konkurenseik vannak: a szintetikus kábítószerek, közöttük a katinonok és a kannabinoidok. 

A KKEM korai előrejelző rendszere (EWS) 49 új szintetikus drogot fedezett fel 2011-ben és 50-et 2012-ben. 2005 és 2011 között összesen 160 szintetikus vegyületet tártak fel. Frank Zobel, a KKEM egyik vezetője elmondta: ezek a drogok a feketepiacon, interneten, illetve egyes országokban erre szakosodott kereskedők révén kerülnek forgalomba. 

Egy 2012. januári tanulmány szerint csaknem 700 webáruház forgalmaz pszichoaktív drogokat, amelyeket "könnyű drognak" tüntetnek fel, de gyakran tartalmaznak tiltott vegyületeket. 

A kokaint, az extasyt és a szintetikus szereket "csereszabatosnak" lehet tekinteni a fogyasztók szempontjából, akik az elérhetőség, az ár és a minőség szerint választanak. A jelentés szerint azonban valószínű, hogy "a fogyasztók túlnyomó többségének fogalma sincs arról, mit fogyaszt, és milyen egészségügyi és jogi következményei vannak a fogyasztásnak. 

A KKEM aggódik a drogfogyasztó AIDS-esek növekvő száma miatt is: Görögországban 241 új eset volt 2011-ben, míg 2010-ig évente 9-16, Romániában pedig 114 új eset, a korábbi évi 1-6-tal szemben. 

A KKEM jelentése szerint a különböző kábítószerek európai fogyasztására, a lefoglalt mennyiségre és a fogyasztói árra vonatkozó becslések 2010-re vonatkozóan a következők: 

A kannabisz a továbbra is legnagyobb mértékben fogyasztott drog Európában. 2010-ben mintegy 80,5 millió 15 és 64 év közötti ember (Európa felnőtt lakosságának 24 százaléka) fogyasztott már életében, mintegy 23 millió (7 százalék) az év folyamán kannabiszt. Európában (az EU-tagállamok, valamint Norvégia, Horvátország és Törökország területén) 564 tonna kannabiszgyantát foglaltak le, további 106 tonna vadkendert szárított fű formájában és 3,1 millió növényt. A kannabiszgyanta átlagára grammonként 3 és 17 euró között, a szárított fűé 3 és 25 euró között mozog. 

A kokain a második leggyakrabban fogyasztott kábítószer Európában, annak ellenére, hogy csak néhány nyugat-európai országban nőtt a fogyasztás. Mintegy 15,5 millió ember (5 százalék) fogyasztott már életében, ebből mintegy 4 millió (1 százalék) az adott évben. Európában 61 tonnát foglaltak le belőle. Átlagára grammonként 49 és 74 euró között mozog. 

Extasyt 11,5 millió ember (3 százalék) fogyasztott életében, mintegy 2 millió (0,6ű) pedig 2010-ben. Európában 3,9 millió tablettát foglaltak le belőle. Átlagára tablettánként 4-9 euró. 

Amfetaminokból mintegy 13 millióan (4 százalék) fogyasztottak életükben és mintegy 2 millióan (0,6ű) 2010-ben. Ezekből a szerekből 5,4 tonnát koboztak el. 

A heroin – bár viszonylag kevés az új fogyasztó -, továbbra is a legtöbb gondot okozó kábítószer. Ez okoz a leginkább függőséget, ez az előidézője a legtöbb halálesetnek és megbetegedésnek, és emiatt kell kezelni a legtöbb embert. Mintegy 1,4 millió európait tekintenek problémás (injekciós vagy rendszeres/hosszú ideje) ópiumszármazék-fogyasztónak. Az ópiumszármazékok felelősek a 15-39 éves korosztályban történt halálozások háromnegyedéért. 2010-ben 710 ezer ópiumfogyasztó részesült kezelésben. Az év folyamán 19 tonna heroint foglaltak le a hatóságok. A barna heroin átlagára grammonként 24 és 74 euró között mozog. 

Délmagyar

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr84920516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása