A drogfogyasztás és az adatvédelem

A DROGBETEGEK ADATVÉDELME AZ ORVOSI ELLÁTÁS SORÁN


 

A drogfogyasztás és az adatvédelem

Az orvos a következő esetekben juthat információhoz a drogbetegről:ha az egyén hozzá kerül kezelésre, vagy ha ügyeletben van az orvos, mikor beszállítják a beteget a kórházba, vagy eset kapcsán vagy a szűrő vizsgálatok során kiderül, hogy ő droghasználó, továbbá előfordulhat, hogy más betegség vizsgálatánál derül fény a droghasználatra is.

Az egyén drogbetegsége minden esetben orvosi titoknak számít!Továbbá minden olyan adat, amely a gyógykezelésével összefügg. A drogbetegek esetében az orvosi titoktartás még szigorúbb, mint más esetekben, mivel az előítélet a drogbetegekkel szemben a társadalom részéről nagyon nagy. Így, ha valamilyen módon kiderülne, az egyén drogbetegsége, az előítéletet nagyon megérezné, az egyébként is beteg személy, mely nagyban befolyásolná a kezelést. Nagyon fontos, hogy minden drogbeteget, előítélet mentesen kezeljenek, és előítélet mentesen bánjanak vele. Mert senki nem tudhatja, milyen okból, milyen körülmények miatt vagy esetleg milyen kényszerhelyzet megoldása kapcsán került kapcsolatba a drogfogyasztással.

Az orvosi titoktartás a drogbeteggel szemben nem gyakorolható.

Közeli hozzátartozókat( házastárs, élettárs, testvér ) akkor lehet tájékoztatni, ha ahhoz a beteg hozzájárul. Amennyiben törvényes képviselő ( szülő, gyám, gondnok ) kéri, akkor az orvos adhat tájékoztatást a beteg állapotáról.

A betegtársak, akikkel például egy korteremben fekszik a drogbeteg, orvosi titkot nyilvánvalóan nem tudnak, de ha mással információk osztanak meg betegtársukról, az személyiségjogot sérthet – magántitok-

Természetesen kivételek itt is mint minden más esetben vannak. A beteg mentesítheti a kezelőorvost a titoktartás kötelezettsége alól. Vagy a beteg törvényes képviselője is mentesítheti az orvost törvény által elrendelt esetben. A kivételek szabályozásánál az orvosnak felvilágosítást kell adnia, amennyiben hivatalos megkeresés érkezik büntető ügyben, polgári és közigazgatási ügyben, szabálysértési eljárás esetében, hadköteles személy esetében, de kizárólag akkor, ha közlik az orvossal, hogy milyen adatokat, miért szeretnének, ezen felül semmiféle adatot nem kaphatnak.  

Szentmihályi Zsuzsanna

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr484920787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása