Egy év alatt 232-en lettek rosszul, és 123 embert kellett túlzott energiaital-fogyasztás miatt kórházba szállítani, közülük egy fiatal meghalt. Az ital veszélyes is lehet, átmeneti, de akár életre szóló egészségügyi problémát is okozhat, sőt halálhoz is vezethet. Megnéztük, hogy mire kell vigyázni, kiknek nem ajánlott a fogyasztása, és milyen más energiát adó megoldást javasolnak a szakemberek.

Egy év alatt 123 embert kellett túlzott energiaital-fogyasztás miatt kórházba szállítani. Egy haláleset is előfordult, és bár közvetlen összefüggés nem volt kimutatható, az energiaital-fogyasztás hozzájárulhatott a halál bekövetkeztéhez – olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményében.

Tavaly november 1. óta összegyűjtött adatok mérlege szerint összesen 232 esetben érkezett jelentés túlzott energiaital-fogyasztással összefüggő eseményről, rosszullétről, kellemetlen tünetekről.

Azoknál, akik nem szoktak hozzá a koffeintartalmú italok fogyasztásához, vagyis különösen gyermekek, fiatalok esetében, a túladagolás akár halálhoz is vezethet. Az ÁNTSZ szerint ezért is megdöbbentő, hogy a rosszullétről beszámolók 77 százaléka 18 év alatti fiatal volt, közöttük 8-10 éves gyermekek is voltak.

A túlzott energiaital-fogyasztásnak 229 esetben nem volt maradandó következménye, két esetben viszont feltételezhető, hogy szerepet játszott a gyermekek magas vérnyomásának kialakulásában.

Az Országos Mentőszolgálattól, az orvosi ügyeletektől, a gyermekorvosoktól, a háziorvosoktól, a védőnőktől, valamint az általános és középiskoláktól érkezett jelzések 19 százaléka a lányokat, 81 százaléka a fiúkat érintette. Az elfogyasztott energiaital eseti mennyisége a két decilitertől a három literig terjedt. Ráadásul ezek egynegyedében még alkoholt is fogyasztottak az energiaital mellé.

Az ÁNTSZ közleményében kitért arra, hogy az energiaitalokat általában azért fogyasztják az emberek, hogy növeljék terhelhetőségüket, például a munkahelyen, sportoláskor. “Az energiaital nem szomjoltó üdítőital!” – szögezték le. A szakemberek éppen ezért arra figyelmeztetnek: a túlzott fogyasztás hosszú távon ártalmas lehet, elsősorban a szívre és az érrendszerre.

Egy korábbi felmérés szerint a 10 és 18 év közötti válaszadók 15%-a mondta, hogy volt már rosszul energiaitaltól. Negyedüket orvosi ellátásban kellett részesíteni. Zaklatottságról, ingerlékenységről, felfokozott idegállapotról, nyugtalanságról, álmatlanságról számoltak be. Előfordult még szédülés, hányinger, hányás, valamint szapora szívverés és mellkasi szúrás is.

Még érdekesebb, hogy bár szinte minden palackra ráírják, alkohollal együtt az energiaital még kockázatosabb, a válaszadók 38%-a már kipróbálta együtt a kettőt. Pedig ebben a formában károsíthatja a májat, a szívet és a vesét is.

Még több információ és korábbi adatok egy februári cikkünkben ITT OLVASHATÓK.

Nyár elején felmerült, hogy megtiltaná az energiaitalok eladását a 18 éven aluliaknak az illetékes minisztérium. Ezt azzal indokolják, hogy az energiaitalok egészségtelenek. Erről ITT TALÁLJÁTOK korábbi írásunkat. 

Szeretlek Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr984918988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása